Nátha kínoz, vagy valami egészen más? Ez a tünet segít eldönteni
A szokásos, megfázással kapcsolatos jelek félrevezetőek lehetnek, más is állhat a háttérben.

megfázás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pollenszezon már rég elmúlt, de van, aki még mindig nem érzi jól magát. Ha hetek óta csak orrspray és köhögéscsillapító segít, és így is nehéz a légzés, nem biztos, hogy légúti fertőzésről van szó.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elárulja, mi állhat a tünetek hátterében.

Nem egyértelműen nátháról van szó

Az őszi-téli időszakban jelentkező tünetekért gyakran a lakáson belüli allergének, elsősorban a háziporatka és növekvő gyakorisággal a penészgomba a felelős. A háziporatka szabad szemmel nem látható, de velünk él a lakásban. Legnagyobb mennyiségben az ágyneműben, a matracban és a kárpitozott bútorokban fordul elő. Egyéni hajlam kérdése, hogy kinél és mikor jelentkezik allergia, de, ha már kialakult, akkor a háziporatka-allergiások tünetei ebben az időszakban fokozódnak.

Sokat ülünk a párás lakásban

A háziporatka-allergia oka egyrészt, hogy ilyenkor jelentősen megnő a zárt térben, a lakásban eltöltött idő mennyisége. Másrészt a főzés, mosás, teregetés, fürdés következtében a jól szigetelt lakás levegőjének páratartalma megemelkedik. Ez ideális feltételt jelent a háziporatkák elszaporodásához. Így az egyre gyakrabban panaszt okozó allergénnek, a penészgombának is ideálisak a feltételek, spórája erős allergén. A fagyok beálltával kültéri penészgombák már nem okoznak panaszokat, a beltériek viszont folyamatosan fenntarthatják az allergiás tüneteket.

Erre a tünetre különösen figyelj!

A légúti allergiák kapcsán a tüsszögés és nátha mellett szem- és orrviszketés, torokkaparás is jelentkezik, és ez valóban így igaz, fennáll a pollenallergiák esetében. A háziporatka és a penészgomba jellegzetesen inkább orrdugulást okoz. A pollenallergiával szemben nem vizes orrfolyás tapasztalható, az orrváladék inkább sűrű, és a garat felé távozik, hátsó garatfali csorgást - postnasal drip - okozva. Ez a tünet fekvő helyzetben még inkább felerősödhet, amiből a beteg gyakran csak annyit érzékel, hogy amint lefekszik, erős köhögési roham tör rá, amit a lecsorgó váladék okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az allergia kezelése segíthet

Ezekkel a tünetekkel nem érdemes recept nélkül kapható, nátha elleni szerekkel kísérletezni. Fül-orr-gégészeti kivizsgálás, szükség esetén allergiavizsgálat során lehet meghatározni a tüneteket kiváltó okot, majd azt célzottan kezelni. Ha bebizonyosodik a háziporatka-allergia, akkor a megfelelő kezelés mellett a lakás rendszeres és alapos takarítása segít. Emellett a felesleges kárpitozott bútoroktól és szőnyegektől is célszerű megválni, magas hőfokon mosható ágyneműt kell beszerezni, a fellelhető penészedést pedig megszüntetni.

Ha szeretnél háziállatot tartani, de eddig az allergiára való hajlamod visszatartott ettől, nézd meg galériánkat, mert jó tanácsokkal szolgálhatunk!

Ezt is szeretjük