Nátha kínoz, vagy valami egészen más? Ez a tünet segít eldönteni

A szokásos, megfázással kapcsolatos jelek félrevezetőek lehetnek, más is állhat a háttérben.

megfázás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pollenszezon már rég elmúlt, de van, aki még mindig nem érzi jól magát. Ha hetek óta csak orrspray és köhögéscsillapító segít, és így is nehéz a légzés, nem biztos, hogy légúti fertőzésről van szó.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elárulja, mi állhat a tünetek hátterében.

Nem egyértelműen nátháról van szó

Az őszi-téli időszakban jelentkező tünetekért gyakran a lakáson belüli allergének, elsősorban a háziporatka és növekvő gyakorisággal a penészgomba a felelős. A háziporatka szabad szemmel nem látható, de velünk él a lakásban. Legnagyobb mennyiségben az ágyneműben, a matracban és a kárpitozott bútorokban fordul elő. Egyéni hajlam kérdése, hogy kinél és mikor jelentkezik allergia, de, ha már kialakult, akkor a háziporatka-allergiások tünetei ebben az időszakban fokozódnak.

Sokat ülünk a párás lakásban

A háziporatka-allergia oka egyrészt, hogy ilyenkor jelentősen megnő a zárt térben, a lakásban eltöltött idő mennyisége. Másrészt a főzés, mosás, teregetés, fürdés következtében a jól szigetelt lakás levegőjének páratartalma megemelkedik. Ez ideális feltételt jelent a háziporatkák elszaporodásához. Így az egyre gyakrabban panaszt okozó allergénnek, a penészgombának is ideálisak a feltételek, spórája erős allergén. A fagyok beálltával kültéri penészgombák már nem okoznak panaszokat, a beltériek viszont folyamatosan fenntarthatják az allergiás tüneteket.

Erre a tünetre különösen figyelj!

A légúti allergiák kapcsán a tüsszögés és nátha mellett szem- és orrviszketés, torokkaparás is jelentkezik, és ez valóban így igaz, fennáll a pollenallergiák esetében. A háziporatka és a penészgomba jellegzetesen inkább orrdugulást okoz. A pollenallergiával szemben nem vizes orrfolyás tapasztalható, az orrváladék inkább sűrű, és a garat felé távozik, hátsó garatfali csorgást - postnasal drip - okozva. Ez a tünet fekvő helyzetben még inkább felerősödhet, amiből a beteg gyakran csak annyit érzékel, hogy amint lefekszik, erős köhögési roham tör rá, amit a lecsorgó váladék okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az allergia kezelése segíthet

Ezekkel a tünetekkel nem érdemes recept nélkül kapható, nátha elleni szerekkel kísérletezni. Fül-orr-gégészeti kivizsgálás, szükség esetén allergiavizsgálat során lehet meghatározni a tüneteket kiváltó okot, majd azt célzottan kezelni. Ha bebizonyosodik a háziporatka-allergia, akkor a megfelelő kezelés mellett a lakás rendszeres és alapos takarítása segít. Emellett a felesleges kárpitozott bútoroktól és szőnyegektől is célszerű megválni, magas hőfokon mosható ágyneműt kell beszerezni, a fellelhető penészedést pedig megszüntetni.

Ha szeretnél háziállatot tartani, de eddig az allergiára való hajlamod visszatartott ettől, nézd meg galériánkat, mert jó tanácsokkal szolgálhatunk!

Ezt is szeretjük