A nagyobb család kisebb rákkockázattal jár - Zürichi kutatók érdekes dologra jöttek rá
Svájci tudósok szerint számos rákbetegség ellen védelmet nyújt a család.

gumicsizmak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a család sok szempontból stresszesebb életet jelent, mint a gyermektelenség, egyúttal olyan különleges érzelmi környezetet is teremt, mely pozitív hatással van a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességére.

Azt régóta tudjuk, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák rizikóját, ám a Zürichi Egyetem kutatói rávilágítottak arra, hogy a gyermekvállalás és a nagycsalád számos más daganatos betegség ellen is bizonyos fokú védelmet nyújt - nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is.

Nagyobb család, kisebb rákkockázat

Svájci kutatók összesen 178 országból származó családok adatait elemezték, minek során kapcsolatot találtak a családméret és a rákkockázat között. Vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy világszerte igaz, hogy a kisebb családméret magasabb rákrizikóval jár együtt. Maciej Henneberg professzor még azt is hozzátette:

- Ez a kapcsolat független a jövedelemtől, az urbanizáció szintjétől és az életkortól.

Ha nem szándékozol három-négy vagy több gyermeket vállalni, jó hír lehet számodra, hogy ez a kapcsolat nem csupán a család magjára - a szülőkre és a gyermekekre - értendő, hanem más családtagokra is. Vagyis, ha szoros és szeretetteli kapcsolatot ápoltok a nagyszülőkkel, nagynénikkel, unokatestvérekkel, a család daganatokkal szembeni védő hatása akkor is érvényesül.

Így véd a család

Minél nagyobb a család, annál kisebb eséllyel fordul elő számos rákos megbetegedés, így például az agytumor, a tüdőrák, a gyomorrák, a mellrák, a melanoma, a petefészekrák, a vastagbélrák. A család daganatokkal szembeni védőfunkciója a kutatók szerint erősebb a férfiak, mint a nők esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mellrák és a gyermekvállalás esetében egyértelműbb a kapcsolat, hiszen szakértők szerint a szoptatással megelőzhetőek olyan gyulladásos folyamatok, melyek összefüggésben állnak az emlődaganatok kialakulásával. A Zürichi Egyetem kutatóinak vizsgálati eredménye azonban egy orvosi szemmel nehezebben magyarázható okra mutatott rá: a családban kialakuló szoros emberi kapcsolatok pozitív pszichés védőhatására.

Mit egyél a rák ellen?

Az alábbi képeken olyan élelmiszereket mutatunk, melyek rendszeres fogyasztásával ugyancsak csökkenthető a rák kialakulásának rizikója.

Ezt is szeretjük