Ennél egészségtelenebb testhelyzet nincs a gerinc számára!
Nézd meg ezt az ábrát!
175%-kal nagyobb terhelést jelent a gerinc számára, mint az állás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ülés csaknem minden esetben jelentősebb terhelést jelent a gerincre nézve, mint az állás. Ha napi nyolc-tíz órát töltesz ülő helyzetben, nagyon nem mindegy, pontosan milyen pózban teszed azt.

A fenti Nachemson-ábra jól mutatja, hogy különböző testhelyzetekben mekkora nyomás nehezedik a gerincre, illetve az annak rugalmasságát biztosító porckorongokra.

A legegészségtelenebb testhelyzet a gerincnek

Jól látható tehát, hogy a görnyedt, előreeső vállakkal történő ülés viszi a pálmát: a testhelyzet 275%-os terhelést mér a tested tartóoszlopára. Ez pont 175%-kal több, mint ha egyenesen állnál, míg a hanyatt fekvéshez képest 250%-kal nagyobb terhelést jelent. Amennyiben sok időt töltesz ilyen testhelyzetben, nemcsak a hát és derékfájás esélyét növeled, de fokozod - többek között - a porckorongsérv, a visszér és az emésztőrendszeri problémák valószínűségét is.

Így védd ki az ülőmunka káros hatásait!

Egyrészt fontos, hogy legalább óránként felkelj, és öt-tíz percet járkálj, nyújtózasd a tagjaidat. Másrészt sokat segít a helyzeten, ha nemcsak azzal vagy tisztában, hogy nem szabad ülni az íróasztalnál, hanem azzal is, hogy milyen a helyes testtartás a számítógép előtt. Kattints, és elmondjuk!

Erősítsd a hátizmokat!

Az is lényeges, hogy az elsatnyult izmokat újra edzésbe hozd. Lapozd át az alábbi képeket, és nézd meg, milyen hátizom-erősítő gyakorlatokat segíthetnek ebben!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Kép: Semmelweis Médiasarok

Ezt is szeretjük