Tízszer annyi baktérium van rajta, mint a WC-ülőkén: a telefont is muszáj fertőtleníteni
Sokan elfelejtik rendszeresen fertőtleníteni a mobiltelefonjukat, vagy egyszerűen nem tudják, melyik a legjobb módszer rá.

GettyImages-489115200
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okostelefonok és egyéb elektromos kütyük állandó használata ma már magától értetődőnek számít. Bárhová megy az ember, vele tart a telefonja is - és magára szed rengeteg koszt és baktériumot.

Önmagában az még nem baj, hogy a telefonon baktériumok találhatók: a gond akkor kezdődik, amikor a telefont például a mosdóban, valamint étkezés előtt és közben is használják, mert így már súlyos fertőzéseket okozhat.

Miért van annyi baktérium a telefonon?

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a mobilon és egyéb elektronikai eszközökön sokkal több baktérium van, mint egy WC-ülőkén: minimum tízszer annyi. Sőt, egy kutatás még drasztikusabb felfedezést tett: a megvizsgált tableten, négy okostelefonon és öt billentyűzeten összesen 15 ezer enterobaktériumot találtak - míg ugyanennek a baktériumnak a száma a WC-ülőkén kevesebb mint 10 darab. Egy másik iPadon pedig úgynevezett Staphylococcus aureus baktériumok tömkelegét találták, amelyik többek között az ételmérgezések legfőbb okozója, de kórházi fertőzések kapcsán is sokat lehet hallani róla.

Sokan a mosdóba is magukkal viszik

Kutatók szerint a nagy számban előforduló baktérium elsődleges magyarázata, hogy sokan a mosdóba is magukkal viszik a telefont. Míg azonban a WC-ülőkét az ember bizonyos rendszerességgel takarítja, addig a mobilokról sokan elfelejtkeznek. Vagy azért, mert eszükbe sem jut, hogy egy baktériumtanyát hordoznak magukkal, vagy pedig azért, mert félnek, hogy elektronikai készülék lévén, kárt tesznek benne.

A legjobb tisztítószerek

A legegyszerűbb megoldás a telefon gyors áttörlésére az antibakteriális kendő, azonban vannak ennél kíméletesebb és alaposabb módszerek is. A leghatékonyabb, ha desztillált vizet és ecetet fele-fele arányban keversz, majd ezt egy szórófejes üvegből egy finom anyagú, mikroszálas kendőre fújod, amilyennel a szemüveget is szokták törölni.

Nem jó közvetlenül a készülékre spriccelni

Az ecet szaga csak eleinte szúr, de ha ez kellemetlen, akkor ecet helyett lehet gyógyszertárakban kapható etil-alkoholt is keverni a vízhez, szintén fele-fele arányban. Ha valaki természetesebb anyagokat használna, kipróbálhatja, hogy teafa- vagy citromolajat csepegtet a vízhez, hiszen azok is erősen fertőtlenítő hatással bírnak.

Ezekre kell figyelni fertőtlenítés közben

Minden tisztogatás előtt ügyelni kell rá, hogy a fülhallgató el legyen távolítva, a töltő pedig kihúzva. Fontos, hogy ne gyakorolj nagy nyomást az érintő képernyőre, inkább finom mozdulatokkal kell tisztítani. Papírtörlőt nem szabad használni, mert annak túl durva a szerkezete, és felsértheti a telefon képernyőjét, helyette mikroszálas vagy pamutkendőt válassz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Értelemszerűen arra is figyelni kell, hogy ne kerüljön túl sok nedvesség a telefonba - ezért nem szabad a szórófejből közvetlenül a készülékre spriccelni, mert így könnyen elázhat. Az aceton, aeroszolspray és egyéb háztartási tisztítószerek használatát mindenképpen kerülni kell.

Mi mindenre jó az ecet a háztartásban?

Az ecet nagyon praktikus tud lenni az ezüst evőeszközök fényesítésétől a gyertyaviasz nyomtalan eltávolításáig!

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük