Szénhidrát-kisokos: melyik hogyan hat a szervezetre?

Ha egészségen akarsz élni, vagy fogyókúrába fognál, ismerned kell a szénhidrátokat.

Csak semmi szénhidrát - szokták mondani a kezdő diétázók, mintha a szénhidrát valamiféle ellenség lenne, pedig erről szó sincs. Ahhoz, hogy a szervezet minden szinten megfelelően működjön, a testnek szüksége van szénhidrát jellegű tápanyagokra - összetettre és egyszerűre egyaránt -, enélkül aligha lehet egészségesen élni.

Hogy a hiányos tudás a jövőben ne okozhasson kárt, most közelebbről is bemutatjuk a szénhidrátokat, hogy meglásd, nincs mitől félni.

A szénhidrátokról általában

A szénhidrátok valójában olyan alapvető tápanyagok, melyek a szerveztedben lejátszódó folyamatokat koordinálják, ezekből nyeri ugyanis a tested az energiát. Legyen szó az agy tevékenységéről vagy éppen az izommunkáról, a szénhidrátok minden lényegi folyamatban szerepet játszanak, tulajdonképpen üzemanyagként működtetik a szervezetet.

A szénhidrátok azonban nem egyformák. Léteznek úgynevezett egyszerű és összetett szénhidrátok, melyek felépítésükben különböznek. Az egyszerűek csupán két cukormolekulából, az összetettek viszont egy hosszabb cukormolekula-láncból állnak, ebből a különbségből adódik, hogy a szervezet lassabban vagy gyorsabban bontja le őket.

Nyilván azok, amelyek lebontása gyorsabb, perceken belül energiához juttatják az embert, viszont a belőlük származó energia sokkal könnyebben raktározódik el zsír formájában. Ezzel szemben az összetett szénhidrátok feldolgozása sokkal több munkát kíván meg a szervezettől, így nem dobják meg olyan gyorsan a vércukorszintet, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak.

Melyiket fogyasszam?

A leírtak logikáját követve talán úgy tűnhet, hogy a gyors felszívódású szénhidrátokat mellőzni kell az étrendből a sikeres fogyókúra érdekében, de ez a kijelentés nem állja meg a helyét. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a gyümölcsöket is ki kell iktatnod a mindennapokból magas frukóztartalmuk miatt, amelyek hamar megdobják a vércukorszintet, ez pedig nyilvánvalóan botorság lenne.

Inkább arra kell figyelni, hogy mikor van ténylegesen szüksége a szervezetnek egyszerű szénhidrátokra és az ezzel járó gyors energiapótlásra. Ha sportolsz, vizsga vagy más komoly koncentrációt igénylő feladat alatt előtt állsz, érdemes gyorsan lebontható szénhidrátokkal megtámogatni a szervezetet a teljesítés érdekében, viszont minden más esetben törekedni kell arra, hogy az étrend inkább lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazzon.

8 anyagcsere-javító táplálék: eltűnik az úszógumi, a bőröd pedig ragyogni fog!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így építsd fel az étrendedet

Ha szeretnél odafigyelni a szénhidrátbevitelre, akkor az étrendedet a fentieknek megfelelően kell felépítened. A fehér lisztből készült pékárukat cseréld teljes kiőrlésűre, mert utóbbiak felszívódási ideje hosszabb, így tartósabb jóllakottság-érzetet biztosítanak. Kerülj mindent, ami nagyon cukrozott, ha édesre vágysz, akkor inkább válaszd a nyírfacukrot vagy a sztíviát édesítőként, esetleg magas kakaótartalmú étcsokoládéval csillapítsd a nass utáni vágyadat. A teljes kiőrlésű zabból és gabonából készült reggelik minden esetben jó választásnak bizonyulhatnak, ezeket persze kiegészítheted némi gyümölccsel, hogy megtámogassák a napkezdést.

A friss zöldségeket se felejtsd ki az étrendedből, ha teheted, a három főétkezés tartalmazzon némi zöldséget. Húsok közül inkább a fehér, sovány húsokat válaszd, ezek egészségesebbek és szénhidráttartalmuk is elenyésző. Mindemellett persze fogyassz sok folyadékot is, az étrended és az életviteled csak ezzel együtt lehet teljes!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük