3 ok, ami a torokviszketés mögött állhat: szakorvos figyelmeztetett

A kellemetlen torokviszketést többfajta allergia is okozhatja, ezekről beszélt az allergológus szakorvos.

torokviszketés nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nem, vagy a nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban.

Ennek okairól dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Szénanátha tünete

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz. Pollenallergiásoknál, amikor az allergén növény pollenszórása kezdődik, szem- és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemkönnyezés jelentkezik. Emellett sokan tapasztalnak viszkető, kaparó érzést, esetleg torokfájást is. 

GettyImages-692325580

A torokviszketés is lehet a szénanátha tünete, ezt a megfelelő allergia elleni készítmény szedésével lehet csökkenteni. Ha az eddigi kezelés nem vált be ez ellen a zavaró tünet ellen, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert az antihisztamin-tabletta vagy az orrspray cseréje, új hatóanyag választása segíthet.   

Keresztallergia is okozhatja

- A torokviszketés kapcsán, pollenallergiások körében számolni kell a keresztallergia lehetőségével is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél szájüregi tüneteket - ajakduzzanatot, égő, bizsergő érzést és torokviszketést - okozhat. Ismert keresztallergia a görögdinnye-parlagffű- vagy az alma-nyírfapollen-allergia. A keresztallergia nem minden pollenallergiásnál jelentkezik, de akinél igen, figyelni kell a tünetekre és a problémás ételeket javasolt kerülnie - magyarázza dr. Moric Krisztina.

Allergia szövődménye is lehet

Pollenallergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást, orrfolyást. Ha ez a gyulladás tartósan fennáll, megfelelő kezelés nélkül krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Ez nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén szokott szövődményként jelentkezni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ilyen esetben fokozott az orrváladék termelődése, ami a garat irányába csorog. Így folyamatosan ingerli ezt a területet, az érintettek gyakori krákogással próbálják enyhíteni a zavaró tünetet. Hosszabb távon a kezeletlen orrmelléküreg-gyulladás és az orrdugulás miatti orrlégzés egyaránt közrejátszik abban, ha torokfájás is jelentkezik. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet megállapítani a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a hátsó garatfali csorgás okát. Ezzel egy időben a szénanáthás tüneteket is megfelelően kezelni kell a panaszok megszűnéséhez.

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?

A hisztamint az emberi szervezetben a hízósejtek termelik nagyobb mennyiségben allergiás reakció esetén - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közleményéből.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük