Egyszerre fogynál a pároddal? Nagyon rossz ötlet a kutatók szerint

Bár a közös életmódváltás jó dolog, kutatók szerint mégsem érdemes versenydiétába kezdeni, mert nőként szinte biztosan alulmaradsz. Persze, ez nem a te hibád.

kozos dieta 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Év elején sokan vágnak bele az életmódváltásba, és van, aki nem is egyedül, hanem a társával. Azonban nem biztos, hogy ez jó ötlet. 

Koppenhágai professzorok érdekes kísérletet végeztek a közelmúltban, melynek során bebizonyosodott: a férfiak gyorsabb anyagcseréjük, illetve alacsonyabb testzsírszázalékuk révén a nőkhöz képest sokkal könnyebben megszabadulnak a felesleges súlytól.

Miért fogynak könnyebben a férfiak?

A Science News tudományos szakportálon publikált jelentés szerint a férfiak ugyanannyi idő alatt több, egészen pontosan 1,6 kilót képesek leadni, mint a nők. A kísérlet kétezer túlsúlyos férfi és nő bevonásával készült, akik három hónapon át ugyanazt az étrendet követték - pontos ételeket nem említenek a kutatásban, mindössze annyit, hogy a résztvevők napi 400 kalóriának megfelelő zöldséget, gyümölcsöt és turmixot fogyasztottak.

Az eredmények viszonylag gyorsan, már nyolc hét után egyértelművé váltak, sőt, nemcsak arra derült fény, hogy a férfiak könnyebben fogynak, hanem arra is, hogy ehhez komolyabb fizikai megerőltetés, magyarán edzés sem kellett. 

A fentiekből könnyen kikövetkeztethető, hogy az együtt megkezdett fogyókúra hamar lelohaszthatja a nő kedvét, hiszen lassabban fogy, és több energiát is kell a fogyókúrába fektetnie. Ez a stressz pedig egyáltalán nem szolgálja az életmódváltást, és könnyen visszavetheti a diétázó nőt.

Bár eredményeik nem reprezentatívak, illetve a teszt során több kérdés is megválaszolatlanul maradt, a szakemberek szerint annyi bizonyos, hogy a saját testzsír jobban hasznosul a férfiak szervezetében, ezért van az, hogy ők ritkábban küzdenek hastájéki úszógumival.

Genetikai és érzelmi okok a háttérben

Egy 2013-as kísérlet eredményei a fentieken kívül több dologra rávilágítottak a férfi-női súlyvesztés kapcsán: ezúttal a fogyókúra három hónapig tartott, 1,2 millió fő részvételével. A diéta végére a férfiaknak átlagosan 7,6, míg a nőknek 4,9 kilótól sikerült megszabadulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Jacquie Lavin, a kutatás vezetője úgy véli, a jelenség különböző dolgok bonyolult összjátékának tekinthető, a genetikától kezdve az egyéni neveltetésen át a kultúráig és a külső környezetig. Tanulmányaik igazolták, hogy a férfiak gondolkodása sokkal inkább megoldásalapú, magyarán, ha kézhez kapnak egy étrendet, azonnal belevágnak, és teljes figyelmükkel összpontosítva, határozottan végigcsinálják. 

Míg az érzelmi alapú étkezés inkább a nőkre jellemző, akiket a különféle hatások, leginkább a stressz, könnyebben eltéríthetnek céljaiktól. Ugyanakkor Dr. Lavin az általánosítások mellőzésére figyelmeztet, elvégre minden ember, nemtől függetlenül más és más adottságokkal rendelkezik.

Előtte-utána: így változtatta meg a fogyás az életüket 

Kifogásokat bárki talál, és valóban, könnyebb a következő hétfőre ütemezni a dolgot, addig pedig még utoljára enni egy pizzahajót és egy fél tepsi brownie-t. Az életmódváltás mindössze két dologból tevődik össze: az első az elhatározás, a második a cselekedet. Nyújtsanak motivációt ezek a nők, akik titkaikat is megosztották, hogy bebizonyítsák: bárkinek sikerülhet, csak elszántságra van szükség hozzá!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük