Az EU szerint kamu, a tudósok szerint káros: de mi az a homeopátia pontosan?

Rengetegen hisznek benne, míg a tudósok jelentős része szerint veszélyeztetheti is a betegeket.

Homeopátia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A homeopátia vagy szelíd gyógymód egy a német orvos és kémikus, Samuel Hahnemann által a 18. században létrehozott és leírt alternatív módszer, melynek alapelveként a hasonlót a hasonlóval kezdetű tételmondatot szokás emlegetni.

Számtalan páciens és orvos hisz világszerte a homeopátia hatékonyságában, míg mások áltudománynak és kuruzslásnak tartják, melynek hatékonyságára máig nincs bizonyíték, leszámítva persze a placebo hatást.

Nemrég pedig az EU tudományos akadémiáit összefogó szervezet is megszólalt, azt állítva, hogy a homeopátia nemcsak, hogy haszontalan, de akár káros is lehet.  De mit jelent konkrétan a homeopátia, miért hisznek benne, és miért támadják annyian?

Az európai tudományos akadémiák friss állásfoglalása

Az EASAC, vagyis az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének - az EU tudományos akadémiáinak közös szervezete - 2017-es jelentése részletesen foglalkozik a homeopátia kérdésével is, többek között azzal - ahogy arról az Index.hu is beszámolt -, hogy a homeopátia alapelvei a fizika és a kémia törvényeinek is ellentmondanak, illetve nem jelent meg egyetlen olyan valódi bizonyíték sem eddig, mely igazolná a gyógymód hatékonyságát.

Nem akarják, és jogkörük sincs betiltani a homeopátiát, ugyanakkor arra buzdítják a tagállamokat, hogy hozzanak létre olyan szabályozást - uniós szinten szintén ezt szorgalmazzák -, mely ugyanúgy szigorúan szabályozná a homeopátiás szerek gyártását és forgalmazását, mint más gyógyszerekét.

Javasolják, hogy a homeopátiás szereket ugyanúgy biztonsági, minőségi és hatékonysági vizsgálatoknak kelljen alávetni, mint a több gyógyszert, a társadalombiztosítás ne támogasson ilyen szereket, amíg nem bizonyosodott be a hatékonyságuk, a gyártók tüntessék fel a pontos hatóanyag-tartalmat és a mennyiséget, emellett a reklámokban se lehessen olyasmit állítani, mely nem bizonyított.

Tény, hogy van, aki meggyőződéssel vagy hitbéli kérdésként és minden információ birtokában választja a homeopátiás utat, fontos azonban, hogy a fogyasztók ne félinformációk és hamis illúziók alapján használják a homeopátiás szereket, és ne a hagyományos gyógyszerek alternatíváit lássák bennük. Megtévesztő lehet például, hogy a homeopátiás szereket gyógyszertárakban lehet kapni, és épp úgy néznek ki csomagolás szerint, mint a hagyományos gyógyszerek.

100 éves magyar kórtermek: van, amit még most is visszasírnánk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Humbug, kuruzslás, áltudomány

Mindazok, akik szerint a homeopátia áltudomány, a legalapvetőbb ellenérvnek ellene azt tartják, hogy a mai napig nem született olyan átfogó, megbízható, megismételt vizsgálatokon alapuló kutatás, melynek eredményei bizonyítanák, hogy a homeopátiának lennének hatóanyagon alapuló hatásai, emellett külső vizsgálatokat sem engednek lefolytatni a készítményekkel kapcsolatban.

A készítmények által kiváltott pozitív hatást és javulást a placebónak tulajdonítják, mely azonban egyértelműen és bizonyítottan létrehozhat olyan pszichobiológiai eseményt, mely képes változtatni bizonyos tüneteken, illetve külső-belső testi érzeteken.

A homeopátia bírálói szerint a homeopátia hatása nem bizonyított, emellett nem fejlődik, és több száz éves feltevéseken nyugszik még ma is, a homeopátiás szerek pedig gyakran azért olcsóbbak, mert nincsenek olyan járulékos költségeik előállításuknak, mint a klinikai tesztek, ilyeneket ugyanis nem végeznek velük kapcsolatban, emellett az aktív hatóanyagok is elenyészőek ezekben a készítményekben. Persze, az olcsóság elve sem feltétlenül áll meg minden esetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Gyakran hozzák fel érvként továbbá, hogy az általános elv szerint mellékhatás nélkül valójában hatás sem létezhet. Az ellenzők egyik legkomolyabb aggálya az, hogy a páciensekben könnyen kelthet hamis biztonságérzetet, hogy a homeopátiás szerben bíznak, ily módon ezek alkalmazása káros is lehet, és veszélybe sodorja azokat a betegeket, akiket a nyugati orvoslás nagyobb bizonyossággal meg tudna gyógyítani, vagy állapotuk sürgős beavatkozást igényelne. Vannak, akik úgy vélik, a homeopátiát kiegészítő módszerként alkalmazni nem káros, a hagyományos gyógyszerek kiváltására viszont nem alkalmasak a homeopátiás szerek.

Végül, de nem utolsósorban furcsa helyzetet teremt az is, hogy bár arra sincs bizonyíték, hogy ne létezhetnének a gyógyításnak olyan dimenziói, melyeket ma még nem ismer a nyugati orvostudomány, az emberek ebbe vetett hitét súlyos összegekre váltják azok a cégek, melyek a homeopátiás szerek gyártásából és értékesítéséből remélnek profitot. Nem véletlen az sem, hogy sokak szerint akkor is a semmiért cserébe kell fizetni, ha épp csak a placebo hatást vesszük alapul.

Szellem- és orvostudomány határán

A homeopátia esetében a hasonlót a hasonlóval elve szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, melyek a betegségéihez hasonló tüneteket váltanak ki, azonban nem hatnak a szervezetre káros módon, ugyanis sokszorosan hígítják őket.

Módszere emellett a rázás, Hahnemann ugyanis azt állapította meg egykor, hogy a szerek hatékonyabbá váltak, ha lovas kocsin szállította őket. A hígítás gyakran olyan nagy, hogy a vivőanyagtól - ez általában víz, cukor, alkohol - a szer nem is különbözik sokban.

A homeopátiás szer a homeopaták szerint olyan információt szolgáltat a szervezet számára mindezzel, mely illeszkedik a betegséghez, és beindítja a gyógyulási folyamatot, az öngyógyulást, nem utolsósorban pedig harmonizálja a szervezetet, a betegséget ugyanis a szervezet és az életerő elhangolódásával is lehet magyarázni.

Mi van a homeopátiás szerekben?
A kiinduló anyagok növényi nedvek, ásványi oldatok, porok és állati mérgek. Ezeket hígítják sokszorosára, illetve kezelik rázással, majd apró cukorgolyókra cseppentik. Léteznek azonban kenőcsök, oldatok, kúpok is. A homeopátiás szerek különböző potenciákban, vagyis hígításban kaphatók, léteznek továbbá egy- és többkomponensű szerek is. A szerek a homeopaták szerint információt tartalmaznak, mellyel kapcsolatban lényeges az ismétlés, vagyis az, hány alkalommal és hogyan kell adagolni.

A homeopátia alapvetően holisztikus módszer, az ember egészét, a testi-lelki tényezőket egyaránt figyelembe veszi, és korántsem csak a tüneteket, így követői szerint nem is lehet materiális alapon vizsgálni, sem pedig materiális módszerekkel érdemben összehasonlítani, különösen nem a molekuláris alapon zajló hagyományos, nyugati orvoslással. A homeopátia hívei emellett hisznek abban, hogy a betegségeket és a tüneteket lehetséges egy olyan szinten értelmezni, mellyel a hagyományos orvoslás nem áll kapcsolatban, így nem is feltétlenül tanulmányozható hagyományos módszerekkel.

A homeopátia mellett felsorakoztatott érvek közé tartozik továbbá a költséghatékony és környezetbarát előállítás, a mellékhatás-mentesség, valamint, hogy a homeopaták nem alkalmaznak durva, invazív, sebeket és fizikai traumákat okozó beavatkozásokat, emellett valóban holisztikus a szemléletük, odafigyelnek például a betegek étrendjére, lelki gondozására is.

Ezt is szeretjük