Pár kérdés, amire azonnal tudnod kell a választ, ha mentőt hívsz

Életet menthetsz vele!

Jobb, ha ezeket fejből vágod, főleg, ha a te adataidról van szó.

Mentő kihívásánál mit kérdez az orvos
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is szívesen elkerülnéd azt a szituációt, hogy bármilyen okból kifolyólag mentőt kelljen hívnod. Az már rég rossz, ha hozzád hívják ki a rohamkocsit, de talán ugyanakkora trauma, ha egyik családtaghoz, ismerőshöz vagy kollégához kell orvost hívni, vagy akár egy idegen emberhez.

Ha bekövetkezik az elkerülhetetlen, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen kérdéseket tesznek fel majd neked.

Mit kell elmondani, ha hívod a mentőt?

Még ha felfokozott érzelmi állapotban is vagy egy baleset bejelentésekor, készülj fel arra, hogy már a telefonhívást fogadó diszpécser is kérdezni fog tőled, amikor hívod a 112-es számot. Legelőször bejelentőként a nevedet kell megadnod.

Utána azt kell elmondanod, hogy hol vagy és hogy miért telefonálsz. Röviden, érthetően és fontos részleteket kiemelve be kell számolnod a történtekről, kiről van szó, mit látsz, eszméleténél van-e, akihez a mentőt hívod. A tünetekre koncentrálj, ne próbálj meg diagnosztizálni. Eközben folyamatosan kommunikálni kell a sérülttel, amennyiben magánál van, mert a tünetek elmondása sokat segíthet a már úton lévő mentőorvosnak.

Mit kérdezhet a mentőorvos?

A mentőorvos a kritikus és ambuláns helyzetekben is azon lesz, ahogy a sérült kórelőzményét minél alaposabban fel tudja térképezni. Ezért fontos, hogy még a mentők kiérkezése előtt próbálj meg minél több orvosi információt megszerezni a sérülést elszenvedett embertől. A következő kérdések mindenképpen hasznosak, sőt, életmentőek lehetnek a későbbi orvosi beavatkozást illetően.

  • Van-e a sérültnek valamilyen aktuális betegsége?
  • Milyen a vércsoportja?
  • Áll-e valamilyen kezelés alatt?
  • Szed-e valamilyen gyógyszert állandóan?
  • Allergiás-e valamilyen gyógyszerre?

Ha te szenvedtél balesetet vagy sérülést, és eszméletednél vagy, ugyanezeket a kérdéseket neked is felteszik majd, tehát érdemes tudni rájuk a választ.

Az orvosnak mindig a színtiszta igazat

...és csakis az igazat szabad mondani. Sokan elhallgatják a kellemetlen tényeket és tüneteket, holott ezzel csak maguknak ártanak.

5 dolog, amiről a legtöbb ember hazudik az orvosának: nagyon-nagyon rossz ötlet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Milyen előzetes óvintézkedéseket tehetsz?

A 112-es vészhívó szám

A mobiltelefonok SIM-kártya beüzemelése nélkül is alkalmasak vészhívásra. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha esetleg lejárt díjtartozásod van, és nem indíthatsz hívást, a 112-es számot minden esetben hívhatod, ha indokolja a szituáció. Ha lemerült a telefonod, más mobilról is eléred a 112-t, mert azt akár PIN-kód beírása nélkül is lehet hívni.

Mi az az ICE-szám?

Létezik egy olyan opció a telefonkönyvedben, melynek a neve ICE-szám. Ez egy általános és egyezményes rövidítés az egészségügyben dolgozók számára, mely váratlan baleset esetén megkönnyíti az orvosok munkáját. Az ICE mozaikszó az In Case of Emergency, vagyis a Baleset esetén értesítendő rövidítése.

A telefonod címlistájába több ilyen nevet és számot elmenthetsz, ICE 1, 2, 3 néven. Itt megadhatod azok nevét és számát, akiket felhívhatnak a hatóságok kritikus helyzetben, amikor esetleg magatehetetlen vagy kommunikációra képtelen vagy.

Mi az a MedCard?

Külföldön elterjedt egy nagyon hasznos kártya használata. A neve MedCard, amely az ember legfontosabb orvosi adatait tartalmazza. Amikor baleset történik, a kiérkező mentőorvos a kártyáról le tudja olvasni azokat az életmentő adatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki minél hatékonyabb kezelést vagy gyógyszert kapjon.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Itthon Dr. Card néven működik a rendszer, amelynek papíralapú kártyájával be lehet kerülni a leletkezelő rendszerbe, ami ingyenes alapszolgáltatást jelent. A kártyát 600 forintért igényelheted, utána pedig tulajdonodban lesz egy korlátlan érvényességű információs eszköz, amely vészhelyzet esetén információval támogatja a kiérkező mentőszolgálat munkáját.

Olyan adatok szükségesek hozzá, mint vércsoport, gyógyszerérzékenység és a gyógyszer neve, fennálló allergia, a háziorvos neve és telefonszáma, illetve a baleset esetén értesítendők neve és telefonszáma. Ha a kitöltött papírkártyát magadnál hordod, nagy segítséget nyújtasz vele az orvosnak és magadnak is egy esetleges balesetnél.

Ezt is szeretjük