Száraz köhögés, nehézlégzés: befolyásolja az asztma tüneteit a ciklusod
A peteérés körüli időszakban felerősödhetnek az asztma tünetei.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs ciklusod befolyásolja a hangulatodat, a bőröd minőségét, a hastérfogatodat, és egy új kutatás szerint az asztma tünetei is összefüggésben állhatnak vele.

Erre az eredményre a norvégiai Haukeland Egyetemi Kórház szakemberi jutottak, a kutatást egy magyar származású tudós, Macsali Ferenc vezette.

A menstruációs ciklus befolyásolja az asztmát

Tanulmányukba mintegy négyezer nőt vontak be, akiknek követéses vizsgálatából kiderült, hogy az asztma tünetei a peteérés környékén a legsúlyosabbak. A kutatók szerint hasznos lenne, ha az érintett nők gyógyszerezése alkalmazkodna a ciklusukhoz, mert így hatékonyabban lehetne kezelni az asztmájukat.

A részt vevő nők nem alkalmaztak hormonális fogamzásgátlást, menstruációs ciklusuk normális volt, 28,5%-uk dohányzott, és 8%-uknak volt diagnosztizált asztmája.

Az eredmények szerint a résztvevők asztmás légzése, zihálása ciklusuk 10. és 22. napja között volt a legerősebb, ezen belül kissé visszaesett a peteérés napján, légszomjat pedig leginkább a 7. és a 21 nap között éreztek.

A tünetek cikluson belüli változása nemcsak az asztmával diagnosztizált nőknél jelent meg, a köhögés erősségének változása például a túlsúllyal élőket és a dohányosokat is érintette.

Összetett hormonális folyamatok

A menstruációs ciklust összetett hormonális folyamatok szabályozzák, a különböző hormonok szintje a ciklus során jellegzetesen emelkedik és csökken. A kutatók úgy vélik, hogy a hormonszintváltozások közvetlen hatással vannak a légutakra, és közvetetten befolyásolják a fertőzésekre adott immunválaszt is.

Macsali Ferenc az eredményekről

- Úgy találtuk, hogy a légúti tünetek jelentősen változtak a menstruációs ciklus során - idézte Macsali Ferencet, a kutatás vezetőjét a BBC hírszolgálata. A szakember szerint javíthatna a kezelés eredményességén, ha az asztmagyógyszerek adagolásakor tekintetbe vennék a nők ciklusát, ily módon pedig nemcsak az érintettek tünetei enyhülnének, de az egészségügyi kiadások is csökkennének.

Ezt is szeretjük