Mennyi tojást ehetsz naponta? Íme, a szakértők ajánlása
Magas a koleszterinszinted, és aggódsz, hogy mennyi tojás is fér bele az étrendedbe?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszintet, illetve az ahhoz kapcsolódó szív- és érrendszeri betegségeket sokan kapcsolják össze - többek között - a tojásfogyasztással.

A Livescience cikkében 17 olyan kutatás eredményeit vetették össze, amelyek a tojás egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták. Kiderült, hogy jóval kevésbé kell félni koleszterintartalmától, mint korábban gondolták.

Mi van a tojásban?

A tojás kicsit olyan, mint egy természet által készített konzerv: mivel a madár petesejtjét tartalmazza, belőle alakul ki a kiscsibe, minden olyan tápanyag megvan benne, amely az embrió fejlődéséhez szükséges.

Egy átlagos méretű tyúktojás 40 gramm, melyből 15 gramm a sárgája, 25 gramm a fehérje. A tojás az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen zsírokat, vitaminokat, lecitint, luteint, B-vitaminokat tartalmaz. Lényegében a C-vitaminon kívül minden megtalálható benne, de a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Szükséged van koleszterinre

A táplálkozási szakemberek azért óvnak a túlzott tojásfogyasztástól, mert a sárgájában lévő koleszterin emeli a vérben a rossz - LDL - koleszterin szintjét, mely összefüggésben áll az érelmeszesedés és a szívbetegség kialakulásával.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koleszterin az emberi sejtek fontos alkotóeleme, és normál esetben a bevitt koleszterin hatására a szervezet által termelt koleszterin mennyisége csökken. A tojás pedig koleszterinben gazdag, ugyanakkor telítettzsírsav-tartalma viszonylag alacsony.

Mennyi tojást ehetsz naponta?

A táplálkozási szakértők ajánlása szerint alapvetően nem az elfogyasztott tojások darabszáma fontos, hanem a nap során bevitt koleszterin mennyisége. Ez egy egészséges felnőtt esetében nem szabad, hogy meghaladja a háromszáz milligrammot - amennyiben keringési rendszert érintő problémával küzdesz, a kétszáz milligrammot. Ha tehát nem sült kolbásszal és szalonnával eszed a tojást, nem kell tartanod tőle. Napi egy tojást pedig bárki nyugodtan elfogyaszthat.

Ezt is szeretjük