Melyik influenza elleni oltást kérd?
A szakértő válaszol
Akkor is érdemes beoltatnod magad, ha terhes vagy. Tudj meg még többet az idei vakcináról dr. Melles Mártától!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Készülj fel idén is az influenzaszezonra, előzd meg a vírusok támadását! Csak egyféle védőoltásra van szükség, és nem kell tartanod attól, hogy ebben a szezonban megfertőz a H1N1, vagy más gyakori influenza. Dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosának segítségével nyújtunk tájékoztatást a szezonális oltásról.

Egyfajta, háromkomponensű oltóanyag

A háziorvosodnál november elejétől kérheted a háromkomponensű, szezonális influenza elleni védőoltást. Az összetevők az influenza A H1N1 és H3N2 altípusa, valamint az influenza B vírus ellen védenek.

Több gyártótól

Ez a hatás minden esetben fennáll, bármelyik gyártó által készített oltóanyagot kapod. Azt ugyanis, hogy mely vírusokkal szemben nyújtson védelmet az aktuális vakcina, az egész világon egységesen szabályozzák. A WHO írja elő, hogy mely törzsek ellen kell védelmet nyújtania az adott szezon oltásának.

A WHO munkája

A szervezet egy, az egész világot lefedő hálózatot működtet, aminek tagjai begyűjtik a térségben cirkáló vírustörzseket. Ezen jelentések alapján határozza meg a WHO az aktuális irányelveket. Az állandóan változó vírusok elleni harchoz nagy tapasztalat és apparátus szükséges, ami az Egészségügyi Világszervezet birtokában van.

Változnak, mutálódnak, terjednek a vírusok

Az északi félteke szezonális influenza elleni védőoltását úgy állítják össze, hogy elemzik a déli féltekén megbetegedéseket okozó influenzavírusokat, mert ebből kiderül, hogy miként változtak, mutálódtak, terjedtek a vírusok, mi ellen kell nálunk védekezni, amikor a kórokozók ideérnek. Természetesen fél év múlva - amikor nálunk véget ér az influenzaszezon - a déli féltekén élők az északi adatok alapján készült vakcinát kapnak majd.

Ingyen is hozzájuthatsz az oltáshoz

Az ingyenes oltást igénylők köre igen széles. Dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa felhívja a figyelmet, hogy idén 1,3 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen. Ehhez a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az egészségügyi és szociális intézetek dolgozói juthatnak hozzá a háziorvosuknál. Akiknek súlyos betegségük van, azoknak a lázzal járó influenza miatt rosszabbodhat az állapotuk, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzék azt. Ide tartoznak a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek, a cukorbetegek és a súlyosan elhízottak is.

Már mindent tudsz az oltásról?

Kattints az alábbi videónkra, és tudj meg még többet az influenza elleni oltásról! Mellékhatások, veszélyek.

Már 1000 forintért

Ha nem vagy a kedvezményezettek között, akkor sem kell sokat költened: többféle gyártótól származó oltóanyagot válthatsz ki a patikában. A legolcsóbbat 1000 forint körüli áron kapod meg, ha receptre felírattad orvosoddal. A hatás minden esetben fennáll - bármelyik gyártó által készített oltóanyagot választasz is.

A fiatal felnőttek is veszélyeztetettek

Az előző influenzaszezon tapasztalata alapján nincs olyan személy, akinek ne lenne ajánlatos az oltás. A H1N1 a fiatal felnőttek csoportjára is komoly veszélyt jelentett, pedig őket a korábbi influenzavírusok eddig kevésbé betegítették meg.

Terhesen is érdemes beoltatni magad

A doktornő külön figyelmeztet, hogy akik tervezik, hogy gyermeket vállalnak, illetve már terhesek is, azok mindenképp oltassák be magukat. A kismamáknál a tapasztalat szerint sokkal súlyosabb, kifejezetten veszélyes, ha megfertőződnek, több haláleset is történt az elmúlt években. Igaz, régen nem merték oltani őket, de a tapasztalatok szerint most már kifejezetten ajánlott számukra a vakcina, hiszen bebizonyosodott, hogy életeket menthet a megelőzés.

Idén csak egyféle influenza elleni oltás van

Idén már nem lehet külön kérni a H1N1 elleni oltást, ez most része a kombinált oltásnak. Ebben a szezonban ugyanis mindhárom influenzatörzs megjelenik, bármelyiktől megbetegedhetsz.

Annál kisebb lesz az idei influenzajárvány, minél nagyobb a lakosság körében az átoltottság aránya. Így nemcsak magadnak, hanem a környezetedben élőknek is jót teszel, mert nem fertőzöd meg őket. Ezért is javasolják az egészséges embereknek is a védőoltást, ami teljesen biztonságos és hatásos.

Te beoltatod magad?

Ezt is szeretjük