Ebben az életkorban leszel a legboldogabb: te már túl vagy rajta?

Igazán jó hírekkel szolgált az új kutatás, gondoltad volna, hogy ez az életkor a boldogság kulcsa?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss tanulmány szerint, melyről a Yahoo.com egészség rovata is beszámolt, a jóllét határozott összefüggést mutat az életkor előrehaladtával, legalábbis, ami az emberek hatvanas éveit illeti.

A Medical Research Council, illetve a University Collage London munkatársai által végzett kutatás arra mutatott ugyanis rá, hogy a vizsgált alanyok, elérve a hatvanas életéveiket, a hetvenéves kor felé haladva jelentős mértékű javulásról számoltak be általános kedélyállapotukat tekintve.

Ekkor lesznek egyre boldogabbak az emberek

A nem ma kezdett kutatás során 1700 ember fizikai és mentális egészségét vizsgálják születésük óta, minek során a résztvevőket többek között arról is megkérdezik, hogyan érzik magukat hangulatukat tekintve, például mennyire magabiztosak, vidámak, nyugodtak, illetve milyen mértékben érzik magukat hasznosnak.

Ugyanazokat a vizsgált alanyokat megkérdezték minderről kora hatvanas éveikben, majd 68-69 évesen, a 70 éves kor felé haladva újra. A következtetések egyértelműen arra utalnak, hogy 60-64 éves kortól felfelé folyamatosan vált jellemzőbbé a boldogságérzet, főként a hetvenhez közel, annak ellenére is, hogy nagyon sok megkérdezett résztvevőnek volt akár többféle krónikus betegsége is.

Mi lehet az oka?

A kutatás megerősítette, amiről korábban már több tanulmány is beszámolt, vagyis, hogy a hatvanas-hetvenes éveikben az emberek sokkal boldogabbak, mint például a negyvenes-ötvenes éveik végén, utóbbi például sokak számára egyike a legboldogtalanabb időszakoknak.

Bár az okokat egyelőre nem tudják pontosan megmondani, a kutatás vezetője, Dr. Mai Stafford úgy véli, mindennek a prioritások áthelyeződéséhez is köze lehet, sokkal fontosabbá válnak ugyanis az emberi kapcsolatok. Persze egyáltalán nem kizárható, hogy ennek okaként említhető a nyugdíjazás utáni, sokak számára jóval békésebb időszak is.

Ezt is szeretjük