Sosem hinnéd, hogy mellrákot jelez
Az emlőt támadó Paget-tumor
A mellráknak ez a formája a nők körében gyakorlatilag ismeretlen. A legtöbben bőrbetegségnek hiszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emlőrák ma már szerencsére nagy figyelmet kap, és a nők is rendszeresebben járnak mammográfiai vizsgálatra. Egy tavalyi felmérés szerint a nők körében 15 %-kal növekedett azok száma, akik rendszeresen végeznek önvizsgálatot, de a betegek közül így is csak minden negyedik kéri meg orvosát, hogy tanítsa meg neki ezt az egyszerű megelőzési módot.

A mellek rendszeres vizsgálata azért nagyon fontos, mert így minden belső elváltozás azonnal napvilágra kerül, és az emlőrákot időben elkezdhetik kezelni. Igen ám, de van valami, amitől még az önvizsgálat sem véd meg.

A Paget-tumor

A vizsgálat során minden nő megtapogatja melleit - különböző testhelyzetekben és ívekben -, és figyeli, hogy észrevesz-e bennük valamilyen elváltozást. Ilyen elváltozás lehet például egy csomó vagy egy kis duzzanat, mely lehet akár egy nyirokmirigy, de akár rákos daganat is.

Talán a vizsgálat miatt, talán azért, mert csak erről hallunk, de a mellrák jeleit általában csak csomókban, gumókban, daganatokban képzeljük el, és ezért nem figyelünk fel másfajta elváltozásokra.

A Paget-tumor ugyanis, mely a mellráknak egy nagyon ritka formája, nem duzzanatok formájában, hanem a mellbimbó körüli bőrön okozott elváltozásokban jelentkezik. Éppen ezért a legtöbb beteg, sőt még sokszor az orvos is, azonnal bőrgyógyászati problémának ítéli meg, és félrekezeli a betegséget.

Az emlőrák tünetei

  • Nagyobbodás az egyik emlőben. Figyelni kell azonban a menstruációkor tapasztalható nyirokmirigy-duzzanatra, nehogy összekeverd őket.
  • Bármilyen változás a mellbimbókon.
  • Szokatlan kidudorodások és bemélyedések a melleken, a bimbókon.
  • Az emlőkben futó vénák állapota: beesettek vagy éppen ellenkezőleg, kidudorodnak.

Ezzel szemben a Paget-tumor tünetei

  • Általában csak az egyik bimbót érinti.
  • A mellbimbó nem szűnő enyhe gyulladása, csepegése és szárazsága, ami viszketést okoz.
  • Nem gyógyuló seb a mellbimbón.

A Paget-tumor veszélye, hogy eleinte nem tapintható semmilyen elváltozás. Mire a daganat mammográfia útján érzékelhető lesz, addigra a betegség már sokszor áttéteket képez, vagy legalábbis kilép a korai stádiumból.

A mellrák hatása a lélekre

Amikor kiderül, hogy mellrákja van, a legtöbb betegnek – a Paget-tumor érintheti a férfiakat is – önpusztító gondolatai támadnak, dühös lesz, és nem hagyja nyugodni a kérdés, hogy miért pont ővele történt. Egy ausztrál kutatás szerint azok a nők, akik mellamputáción estek át, sokkal nehezebben dolgozzák fel veszteségüket, mint azok, akiknek méhét távolították el.

Hiába a méh a nőiség ősi szimbóluma, a mellek hiánya nehezebben takarható el a külvilág elől, ezáltal a beteg csonkábbnak érzi magát tőle. Ma már rengeteg implantátum közül lehet válogatni, és a műtött betegek nagy része meglepően jónak találja az eredményt. A mellbimbókat sokszor tetoválják, magát a mellet pedig a hátból kimetszett izommal pótolják.

Ezt is szeretjük