Néma gyilkos vagy ártalmatlan folt? Így lehet megelőzni és felismerni a melanomát
Dr. Horváth Béla, a MelanomaMobil alapítója elmondja, mire figyelj!

borgyogyasz-anyajegy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedben drámaian megugrott a bőr daganatos elváltozásainak száma, ez a tendencia pedig folyamatosan romlik. Az idejében felfedezett melanoma az egyik legkönnyebben kezelhető rákfajta, mégis ha nem fordítasz kellő figyelmet a bőr egészségére, az életedbe kerülhet.

Míg az egyéb daganatos megbetegedéseknél a halálozási arány a statisztikai adatok szerint stagnál, addig sajnos a bőrdaganatos esetek száma egyre emelkedik. Az utóbbi években a melanoma előfordulási gyakorisága megduplázódott, ami ma Magyarországon évente közel 3.000 új beteget jelent. Dr. Horváth Béla, a MelanomaMobil alapítója, bőrgyógyász szakorvosa a következőkre hívja fel a figyelmet.

Jóindulatú-rosszindulatú

A bőrelváltozásoknak számtalan fajtája létezik, ezen belül két nagy kategóriába sorolhatóak: jóindulatú és rosszindulatú elváltozások. Jóindulatú elváltozások közé tartoznak például az anyajegyek is, melyek mennyiségét elsősorban a genetikai faktorok határozzák meg, de hatnak rá a napsugarak, a környezet és a hormonok is. A rosszindulatú elváltozásoknak is több típusa van, leggyakoribb fajtája a basalioma, mely a bőrrákos esetek mintegy 90%-át adja. Szinte soha nem ad áttétet, ezért ez a legártalmatlanabb a rosszak közül. A spinalioma ritkább, viszont már képes áttét képzésére.

- A bőrráknál a legfontosabb dolog, hogy ha megjelenik, akkor időben észleljük. Erre egyébként van lehetőség egy kis odafigyeléssel, mert a bőrrák – az esetek legnagyobb részében - nagyon lassan növekszik - mondja a bőrgyógyász. A bőrdaganatok legritkább, de egyben legveszélyesebb típusa a melanoma, melynek viselkedése eltér rosszindulatú társaiétól, mivel áttétképzési hajlama magas. Mindössze 1%-át teszi ki a daganatos elváltozásoknak, mégis ez a fajta felel a bőrdaganat okozta halálesetek többségéért. Rendkívül agresszív típus, túlélni csak akkor van esélyünk, ha időben felfedezzük.

Mire figyelj?

Míg a basilioma és a spinalioma a 60 év felettieket érinti jobban, a melanoma már akár a húszas években is kialakulhat. Sőt, a 25-30 éves nők között vezető halálok Magyarországon. Észrevenni sem olyan könnyű. A korai melanoma például gyakran úgy nézhet ki, mint egy szabályos anyajegy, ezért sokszor szabad szemmel lehetetlen beazonosítani. Rendkívül fontos tisztában lenni a személyes rizikófaktorral is.

- A magas rizikófaktorú csoportba - érzékeny, világos bőr és szem, esetleg vörös haj, sok anyajegy, köztük szabálytalanok is, családi melanomás kortörténet vagy immunszupresszív kezelés -, tartozóknak sokkal éberebbnek kell lenniük, mint akinek könnyen barnuló, barna bőre van - figyelmeztet a doktor úr.

Hogyan előzheted meg a bajt?

Nem újdonság, hogy a természetes vagy mesterséges UV-sugárzás az egyik legfontosabb környezeti tényező a bőrrák kialakulásában, mégis sokan a mai napig vállalják a kockázatot a barna, napsütötte bőrszínért. Pedig már egyetlen gyerekkori leégés is megduplázhatja az esélyét a daganatos elváltozás kialakulásának. Egy, az American Academy of Dermatology oldalán megjelent tanulmány szerint 5 vagy annál több hólyagos leégés 15-20 éves kor között a nem melanoma típusú bőrrák kockázatát 68%-kal növeli, a melanoma kialakulását pedig 80%-kal. Így nem is kérdés, hogy a káros sugárzás és leégés elleni védekezés az egyik legfontosabb, amit tehetünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik a rendszeres szűrés. Amíg a melanoma a bőr felső rétegében van csak jelen, ahol nincsenek erek, addig eltávolításával 100%-os gyógyulás érhető el. Ahogy egyre nő, és mélyebbre terjed, egyre nagyobb az esélye annak is, hogy áttét képződik. Az áttétes melanoma viszont még napjainkban sem gyógyítható. Itt jön be az anyajegyvizsgálatok jelentősége, segítségükkel esély van a bajt időben észrevenni, ezáltal a gyógyulási esélyt növelni. Évente egy alapos szűrővizsgálat nemre és korra való tekintet nélkül életet menthet, melyet fontos kiegészíteni otthoni önvizsgálattal.

A rák tünetei a bőrön

A következő képeken megmutatjuk, még milyen bőrtünetek alapján kell azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz fordulnod.

Fotó: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük