Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható lehet a melanoma: az új módszer nagyon sok életet megmenthet
Az új vérteszt az antitestek azonosításán alapul.

ver-kemcso
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a világon az első ilyen teszt nagyon sok életet megmenthet.

Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében.

Vérteszt a melanoma felismerésére

Minden harmadik daganatos betegség bőrrák az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legmagasabb a melanomás esetek száma. A betegség túlélési esélye kevesebb, mint 50%, ha a rák már szétterjedt a szervezetben.

- Azoknak a betegeknek, akiknél korai fázisban felismerik a melanomát, 90-99% az esélyük az ötéves túlélésre. Éppen ezért annyira izgalmas ez a vérteszt, mint egy potenciális szűrőeszköz, mivel még nagyon korai állapotában fedezi fel a melanomát, akkor, amikor még kezelhető - idézte Pauline Zaenker-t, a kutatás vezetőjét a tanulmányt ismertető medicalxpress.com.

Az Oncotarget folyóiratban megjelent tanulmány 105 melanomás és 104 egészséges emberrel végzett vizsgálat eredményeit mutatta be. Az eljárás az esetek 79%-ában kimutatta a melanoma korai stádiumát.

A melanoma észlelésére jelenleg csak vizuális vizsgálat áll az orvosok rendelkezésére, a veszélyesnek talált bőrfelületet sebészi úton eltávolítják, és biopsziát végeznek. Zaenker viszont arról számolt be, hogy az új eljárás a szervezet által a rák ellen termelt antitesteket azonosítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Megvizsgáltunk 1627 különböző típusú antitestet, hogy azonosítsuk annak a tíznek a kombinációját, mely a legjobban jelzi a melanoma jelenlétét a már diagnosztizált betegekben az egészségesekhez viszonyítva - magyarázta a kutató.

Sanchia Aranda, az Ausztrál Rák Tanács vezetője szerint a teszt magas kockázatú csoportoknál lesz fontos, olyanoknál, akiknek rendszeresen időigényes és bonyolult szűrővizsgálaton kell részt venniük a bőrükön megjelent foltok, anyajegyek miatt. Aranda ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a teszt más típusú, kevésbé halálos, de gyakrabban előforduló bőrrákokat, mint a laphámsejtes és bazális sejtes karcinóma, nem mutat ki. A kutatók most három évig további klinikai vizsgálatokkal ellenőrzik a kutatás eredményeit, és remélik, hogy azt követően elérhető lesz az új vérteszt.

Mit kell tudnod az atípusos anyajegyekről?

Az atípusos anyajegyek a melanoma szempontjából fokozott kockázatot jelentenek. Ismerd fel időben, ha a te testeden is vannak-e ilyenek, és rendszeresen nézesd meg bőrgyógyásszal!

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük