Mi a legjobb gyógymód leégett bőrre? Bár meggyógyul, a hatása megmarad
A napégés meggyógyul, de egészségkárosító hatása hosszútávon is megmutatkozhat.

naptej
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A King's College London kutatása szerint a többség túl vékony rétegben keni magára a napvédő krémet, így a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen.

A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Milyen törődést igényel a leégett bőr?

A bőr égő érzéssel kísért, fájdalmas vörösséggel, majd hámlással reagál, ha túlzottan nagy mennyiségben és túl erős napfény éri. A leégés kellemetlen tünetei a megfelelő kezelés mellett pár nap alatt enyhülnek, attól függően, hogy milyen súlyos volt a kiinduló állapot.

forrosag-leeges

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondta, hogy napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető. Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítmények hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a bőr regenerációját, és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüld a direkt napfényt, mivel a frissen képzett bőr nagyon vékony, és ismét gyorsan leéghet.

Növeli a melanoma kockázatát

A napfény UVA- és UVB-sugarai egyaránt befolyásolják a bőr kinézetét. Ha túlzásba viszed a napozást, a napégés mellett a bőr ráncosodását, öregségi foltok megjelenését is okozhatod. Fontos, hogy a napvédő krém egyaránt védelmet nyújtson mindkét sugárzástípus ellen.

shutterstock 188183414

A leégést az UVB-sugarak okozzák, ezek nem hatolnak mélyen a bőrbe, így a felső bőrrétegekben található sejteket károsítják: bőrpírt, leégést okoznak. Az UVA-sugarak ezzel szemben mélyen a bőrbe hatolnak, károsítják a DNS-t a bőrsejtekben. Kutatók szerint pedig ez lehet a melanoma kialakulásának egyik oka.   

Megelőzés

A megelőzés három alappillére:

  • fényvédelem,
  • önellenőrzés,
  • szűrővizsgálat.

A napégés rövid és hosszú távú káros hatásai ellen úgy védekezhetsz, ha 11 és 15 óra között - amikor a legerősebb az UV-sugárzás - nem tartózkodsz a napon. Használj inkább magasabb, 30-as vagy 50-es faktorszámú napvédő krémet, és ügyelj arra, hogy legalább fél órával azelőtt felvidd kellő vastagságban a bőrre, hogy a napra mennél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Átlagosan kétóránként ismételd meg a használatát, akkor is, ha vízálló a termék, és figyelj rá, hogy árnyékban vagy akár egy fátyolfelhős napon is könnyen leéghetsz! Dr. Rózsa Annamária a havonkénti önellenőrzés fontosságára is felhívja a figyelmet, de a melanoma korai stádiumban történő felismerése miatt bőrtípustól függően fontos a félévente, évente elvégzett, teljes testtérképes anyajegyszűrés is.

A szem is nagymértékben károsodhat

Nemcsak a bőrödet, hanem például a szemedet szintén hihetetlen mértékben károsítják a napsugarak - ezért javasolt nem csupán divatból, hanem egészségmegőrző célzattal is a napszemüveg viselése a felhőtlen és ragyogó, meleg nyári napokon. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük