Az influenza és a megfázás legjobb természetes ellenszerei
Ne hagyd, hogy sokáig gyötörjenek az influenza és a megfázás kellemetlen tünetei. Tegyél ellenük!
Nincs olyan ember, aki ne lett volna még megfázva, vagy ne ismerné az influenza kellemetlen tüneteit. Ezek a betegségek már az idők kezdete óta gyötrik az emberiséget, de mind a mai napig nem sikerült megtalálni az ellenszerüket. Ráadásul fertőzőek, így könnyen el lehet kapni. Rendszerint azzal kezdődnek, hogy kapar a torkod, eldugul az orrod, majd fáradtnak és elesettnek érzed magad.
Megfázás
A megfázásnak nincsenek komolyabb szövődményei, kivéve a gyermekeknél előforduló középfülgyulladást. Bár nem árt számolni vele, hogy az arra hajlamosabbaknál a megfázás asztmás rohamot is kiválthat. Továbbá idősebb betegeknél hörghurutot vagy tüdőgyulladást okozhat. A probléma azonban körülbelül tíz nap alatt elmúlik, de nem ritka, hogy évente többször is visszatér.
Influenza
Az influenza a megfázáshoz képest sokkal súlyosabb betegség – akár halálos kimenetelű is lehet. A betegség tünete lehet végtagfájdalom, magas láz, általános gyengeség, fejfájás, torokfájás, köhögés. A szövődmények, például a tüdőgyulladás vagy más légúti fertőzések veszélye nagyobb csecsemőkorban, kisgyermekeknél, valamint idősebb betegeknél.
A megfázás és az influenza hátterében
A megfázást és az influenzát más-más vírus okozza. Mindkettő igen ragályos. A vírusok a levegőn át, valamint tárgyak – például telefon, kilincs - érintésével, majd a kézről a nyálkahártyára jutva terjednek. Mindkét fertőzést könnyebben megkapják a kimerült, legyengült immunrendszerű személyek.
Ezenkívül gyorsabban megbetegedhetsz, ha szervezeted stressznek, cigarettafüstnek, szmognak és más légszennyező anyagoknak van kitéve. További rizikófaktor lehet még a rendszeres kézmosás elhanyagolása is.
Mit egyél az egészségedért?
A gyors felgyógyuláshoz mind megfázás, mind influenza esetén bőséges folyadékbevitel, ágynyugalom és tápláló ételek fogyasztása szükséges. A fertőzésektől védő tápanyagokban gazdag étrend a megelőzés szempontjából is igen fontos.
A rozmaringban, a zsályában, a kakukkfűben, valamint az articsókában található kvercetin és luteolin nevű flavonoid rendkívül jó hatással van a gyógyulás folyamatára. Ez az anyag természetes antihisztaminként gátolja a nyálkahártya-duzzanatot és egyéb légúti panaszokat okozó hisztamin termelődését. A kvercetin ezen kívül őrködik a tüdő egészségén is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mindkét betegség könnyebben legyőzhető, ha erős az immunrendszered. A néphit szerint a fokhagyma is segít megelőzni a gyakori légúti fertőzéseket. Ezenkívül a C-vitamin és a cink is erősíti az immunrendszert, és így segít legyőzni az influenzát és a megfázást. A C-vitaminnak természetes antihisztamin hatása van. Mindemellett ajánlott szelénben gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ugyanis kimutatták, hogy a szelénhiány okozhatja az infuenza elhúzódását. Magas szeléntartalma van a csonthéjasoknak, a gabonaféléknek, a halaknak és húsféléknek.
Házi gyógymód
Ha a megfázást nem sikerült megelőznöd, a tüneteket enyhítheted egy nagy tányér forró húslevessel is. Erről az évszázados hagyományokkal bíró receptről kimutatták, hogy gyógyító hatásának van némi tudományos alapja. Úgy vélik, hogy másfél csészényi leves csökkenti a tüdőben a gyulladást, ami a légúti betegségek általános velejárója. Bár nem egészen világos, miként hat, feltételezik, hogy a húsleves gátolja azoknak a sejteknek a működését, melyek a fokozott nyákképződésért felelősek.
Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra
- tanulás
- táplálkozás