A nyári megfázás okai: így lehet megelőzni a vírusfertőzést
A nátha nem válogatja meg az évszakokat: bárkit utolérhet a legnagyobb kánikulában is, amikor gyanútlanul készülődik a vakációra.

nyári megfázás okai
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfázásnak nevezett fertőzésekre nyáron kevesebben számítanak, pedig bőven előfordulnak. Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa az alábbiakban összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, és arra vonatkozóan is tanácsot ad, hogyan kúráljuk magunkat megfázás esetén.

Rossz hír, hogy mivel a nátha cseppfertőzéssel terjed, nyáron ugyanolyan könnyen jelenhet meg, mint a téli időszakban. A különbség csupán az előfordulás aránya: a nyári megbetegedések száma épp azért alacsonyabb, mert ritkán zsúfolódik össze sok ember zárt helyen, a friss levegő miatt sokan kinn tartózkodnak, napoznak, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, és a nyári szabadság miatt kevesebb stressz is éri őket. Egyrészt tehát eleve alacsonyabb az esély járvány kialakulására, másrészt az immunrendszer hatékonyabban védekezik. 

A nyári megfázás okai

Megfázást vagy megfázásos tüneteket több minden okozhat. A betegségért elsősorban a vírusok és baktériumok a felelősek, amelyek például jól érzik magukat a felmelegedett természetes vizekben. Akadnak olyan vírusok, amelyek a melegben még aktívabbak. Az enterovírusok tüsszentés, köhögés útján terjednek, és a megfázás tüneteit produkálják, de kiütéseket és hasmenést is eredményezhetnek. Dr. Somogyi Katalin arra is emlékeztet, hogy a hőségben hirtelen elfogyasztott hideg ételek, italok vagy a testünkhöz tapadó hideg, nedves fürdőruha szintén kockázati tényezők.

Érdemes ezért odafigyelnünk, amikor a nagy melegben hirtelen zúdítunk le a torkunkon egy jéghideg üdítőt, hisz a hideg folyadék hatására csökken a nyálkahártya vérellátottsága, csökken a védelem, és a kórokozók könnyebben tapadnak meg. A nedves fürdőruhától a hólyag környékén szűkülnek be az erek, és a lassabb vérkeringés itt csökkenti a védelem hatékonyságát, amit a baktériumok hamar ki is használnak.

A klíma is sok gondot okoz manapság: ha huzamosan tartózkodik valaki egy túlhűtött helyiségben, a bőrfelület is túlságosan lehűl, aminek gyulladás lehet az eredménye. Ha az autó klímája jár folyamatosan, ráadásul az célirányosan az arcra fújja a hideg levegőt, begyulladhat az arcüreg, a homloküreg, megfájdulhat a torok. A másik probléma a légkondival, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami így védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben.

légkondicionáló, legkondi, kocsi
Fotó: 12963734 / Getty Images Hungary

Sok pihenés és a klíma kerülése

Ez csak két jó tanács azok közül, amelyeket dr. Somogyi Katalin javasol abban az esetben, ha a baj már megtörtént. Fontos a megelőzés: mindig kezet kell mosni, főleg, ha fertőzött személy van a környezetedben, ne menj túlzsúfolt helyre, ha lehet, és figyelj oda, hogyan használod a klímát. Sajnos azonban minden megelőzés ellenére bármikor utolérhet a nátha.

Tüneti kezelés mellett a nyári náthát okozó vírusos betegségek általában 2-3 nap alatt javulnak. A gyorsabb gyógyulás érdekében sokat kell pihenni, minél több meleg gyógyteát inni (ami készülhet citromfűből, hársból, bodzából), könnyű diétát tartani, C-vitamint szedni, és kerülni a ventilátort vagy a klímát. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a tünetek nem múlnak, a megfázás mellett gondolni kell esetleges pollenallergiás megbetegedésre is. Abban az esetben pedig, ha lázad lenne, és az orrváladék színe sárgás-zöldes jellegűre változik, az jelezhet bakteriális felülfertőződést is, amivel mindenképp orvoshoz kell fordulni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunerősítő gyógyteák

A gyógynövényekből készült teák a gyógyítás számos területén óriási segítséget jelentenek, akár a vérnyomásproblémák kiegészítő kezelésére, a puffadás vagy a görcsök oldására is alkalmasak. Immunerősítő hatóanyagaiknak köszönhetően néhány növényt tél előtt fontos beszerezni, és minél gyakrabban fogyasztani.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük