Állandó hát- és derékfájás: egy hatásos módszer, amivel meggyógyíthatod

A McKenzie-terápia gyógyír lehet a panaszaidra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A McKenzie-terápia mechanikai diagnózis és terápia gerincpanaszokkal küzdő betegeknek - tudjuk meg Matkovics Anna gyógytornász-fizioterapeutától.

A terápia több részből áll, az úgynevezett A-modul foglalkozik a lumbális - ágyéki - gerinc panaszaival.

McKenzie-terápia derangement szindróma esetén

A hát-, illetve derékpanaszok több csoportba sorolhatóak. Derangement szindróma során az ízületi képleteken belül valami elmozdul, és emiatt nem lesz teljes a beteg mozgása. Ide tartozik a gerincsérv, melynek során a csigolyák közötti porckorong kimozdul a helyéről, és nyomás alá kerülhetnek az ott futó képletek.

Ha ideggyök kerül nyomás alá, az adott oldali alsó végtagba fog kisugárzó tüneteket adni, például: zsibbadás, bizsegés, érzészavar, fájdalom, izomgyengeség. Amennyiben nagyfokú izomgyengeség, széklet- és vizelettartási és ürítési problémák is jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Centralizáció

A McKenzie-terápa lényege, hogy megkeresik azt a mozgást, mellyel ez a kimozdult képlet vissza tud kerülni a helyére. A megfelelő mozgás ismételt gyakoroltatásával a kimozdult képlet visszajut a helyére, megszűnik az ideggyök irritációja, vagyis a kisugárzó panasz. Ezt nevezik centralizációnak - a fájdalom a perifériáról visszahúzódik, és egyre kisebb területen fog panaszt okozni, míg végül teljesen megszűnik.

McKenzie-terápa diszfunkciós és poszturális szindrómánál

Diszfunkciós szindróma esetén a szövetekben áll be valamilyen változás. Ilyen egy gerincműtét után kialakuló hegszövet, amely nem megfelelő rehabilitáció után szinte bekebelezi az ideggyököt, és odatapasztja a csigolya közelébe, szintén kisugárzó panaszokat produkálva. A cél itt is ismételt, megfelelő irányú mozgással a hegszövet óvatos nyújtása és az ideggyök felszabadítása.

A rossz testtartás eredménye

Poszturális szindróma esetén nincs elváltozás a szervezetben, csak a gyenge izomzat nem képes megfelelő helyzetben tartani a gerincet, és helytelen testtartás alakul ki. A rossz tartás következtében a szövetek folyamatosan véghelyzetben vannak, ami fájdalmat okoz. Az esetek nagy részében a gerinc előrehajlott, úgynevezett flexiós helyzetben van, ami miatt a mögötte futó szalagos képletek túlnyúlnak, a porckorongok elülső felszínére nagyobb nyomás nehezül, és hátrafelé tolódnak - növelve ezzel a sérvesedés lehetőségét.

A szövetek ilyenkor gyengülnek és sérülékenyebbekké válnak. Mindezek következtében a gerinc hátrahajlott, úgynevezett extenziós mozgása beszűkül, illetve derékfájás alakul ki. Ebben az esetben a terápia célja az extenziós deficit kiküszöbölése, a gerinc minden irányú mozgásának megtartása, ami a gerinc extenziós irányú mozgásának ismételt gyakoroltatásával érhető el. Tehát a terápia minden esetben a gerinc egy bizonyos irányú mozgásának ismételt gyakorlásával fejti ki hatását.

Ezt is szeretjük