Év eleji májdetox: ezek az ételek segítenek a méregtelenítésben

A máj létfontosságú szerv: néhány táplálék pedig különösen támogatja működését.

maj anatomia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A máj nem csupán a szervezetbe bevitt méreganyagok lebontásáért felel. Részt vesz a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserében is, ezáltal a test egészének működését befolyásolja az, hogy éppen hogy funkcionál.

Gondolj csak bele, év vége felé mennyire kifáradhat már a méregtelenítésben: a körülbelül 1-1,5 kilogramm súlyú szervre ugyanúgy ráfér a pihenés, mint rád. A folyamatos hajtás és a stressz épp olyan megterhelő, mint az egészségtelen életmód, tehát valószínűleg nincs olyan ember, akinek ne tenne jót egy alapos kúra.

Mennyi az annyi?

Egy óra alatt a máj 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúlykilogrammonként. Fél liter sört ez alapján egy 60 kilogrammos személy szervezete közel 3-3,5 óra alatt bont le. Minél nagyobb a bevitt mennyiség, és minél gyakrabban van kitéve a fokozott igénybevételnek, annál valószínűbb, hogy a máj előbb-utóbb elkezdi felmondani a szolgálatot. A férfiaknál a heti 21 egység alkohol, nőknél a 14 a felső limit - egy egység egy pohár sörnek/1 dl bornak/3 cl töménynek felel meg -, de a májvédő ételek fogyasztása az absztinenseknek sem megvetendő. Az életkorral szintén romlanak a májfunkciók, illetve egyéb fertőzések és betegségek is a méregtelenítés szervének rovására mehetnek. Az elsődleges szempont az alkoholtilalom, ha valaki komolyan akarja venni a májtisztító kúrát: az alábbi ételek csak támogatnak ebben. 

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Májelégtelenség lázcsillapítótól?

A máj egészségéért nem elég, ha betartod a hetente megengedett alkoholbevitel mennyiségét: különös figyelmet kell rá fordítani, ha lázas betegként paracetamoltartalmú gyógyszert ír fel a kezelőorvos. Mint a legtöbb gyógyszernél, ennél is mindig elmondják, hogy szedése alatt tilos az alkoholfogyasztás: ha viszont ilyen hatóanyagú szert kell szedned - például a NeoCitran vagy a Coldrex is ide sorolható -, tényleg vedd komolyan a tiltást! A paracetamol alapvetően májkárosító hatású nagyobb adagban, amire az alkohol olyan szinten ráerősíthet, hogy egy sima megfázás és a buli kombinációjából májkárosodás is kialakulhat. Pihenj sokat, és igyál inkább májregeneráló gyógyteákat!

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tíz gyógynövény, ami serkenti a májműködést

A májat segítő gyógynövényeket nem csupán a májbetegeknek kell ismerniük. Teaként nagyon hasznosak a szervezet számára, érdemes kúraszerűen is fogyasztani őket.

Ezt is szeretjük