Magyar fejlesztésű teszt segíthet kimutatni a koronavírus mutációit: nagyon hatékonynak bizonyult

Gyors és pontos eredményt ad a magyar fejlesztésű teszt.

magyar-covid-teszt1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy magyar cég olyan különleges PCR-analóg tesztet fejlesztett ki, amely a jelenleg ismert több mint 2,5 millió koronavírus-mutáns mintegy 99 százalékát kimutatja, köztük a legújabb, omikronnak nevezett vírusvariánst is.

A Sars-Cov-2 kórokozó kimutatására szolgáló, könnyen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) tesztet fejlesztett ki a Femtonics Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.

Gyorsan és pontosan megmutatja az eredményt

Tájékoztatásuk szerint a Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program hozzájárulásával készült teszt 4-10 perc alatt mutat eredményt, és csaknem 100 százalékos megbízhatósággal mutatja ki a vírus jelenlétét fertőző egyénekben a klinikai tesztek szerint. Rózsa Balázs fizikus, orvos, agykutató szerint a digitális genetikai alapú teszt előnye, hogy várhatóan minden új és jövőben megjelenő vírustörzsre, bakteriális vagy virális fertőzésre alkalmazható. A cég alapító-tulajdonosa úgy véli, hogy az alacsony költségű, új eljárás forradalmasíthatja a labordiagnosztikát.

magyar-covid-teszt2
Fotó: dem10 / Getty Images Hungary

Rózsa Balázs az MTI-nek elmondta, hogy egy már meglévő eljárást gyorsítottak fel és finomítottak a fejlesztés során. Ennek köszönhetően a minták vizsgálatakor a vírus örökítőanyagának jelenlétét kimutató enzimatikus reakció, ami eddig több mint egy-másfél órát igényelt, az új teszt segítségével akár kevesebb mint 10 perc alatt képes lefutni. Így a teszt tizedannyi idő alatt mutat eredményt, mint a hagyományos PCR-tesztek, és sokkal megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható antigéngyorstesztek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az új teszthez - hasonlóan a normál PCR-tesztekhez - az orr- vagy szájgaratüregből vett minta szükséges - tette hozzá Rózsa Balázs. Mint fogalmazott, a FEMTO-ID LAMP kit digitális genetikai alapú teszt a fertőző egyének detektálására összpontosít, megelőzve így a nem fertőző személyeket érintő szükségtelen korlátozásokat.

A jelenlegi vakcinák az új variáns ellen is hatékonyak? A WHO válasza

A koronavírus omikron-variánsát folyamatosan vizsgálják, így egyre többet lehet megtudni róla.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük