Rossz híreket közöltek az új koronavírus-variánsról: ilyen immunválaszt ad a szervezet
Folyamatosan kutatják, hogyan is viselkedik az omikron-variáns.

omikron-variáns2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét egyre fokozódik a járványhelyzet nemcsak hazánkban, hanem a világon is, néhány hete pedig már nemcsak a delta-variáns okoz gondot a negyedik hullámban, hanem feltűnt egy új, omikron névre keresztelt mutáció is.

A variánst Dél-Afrikában fedezték fel, és egyből felkapta rá a fejét a tudományos világ, hiszen a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén. Arra azonban még nem találtak pontos választ, hogy miként viselkedik, ezért folyamatosan vizsgálják.

Így válaszol az immunrendszer az omikron-variánsra

A BBC információi szerint az első vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az omikron képes lehet megkerülni az immunitásunk egy részét, ennek pedig az újrafertőződésnél van szerepe. A dél-afrikai kutatók által végzett vizsgálatban 36 ezer feltételezett újrafertőződött beteg adatait vették szemügyre, és arra voltak kíváncsiak, hogy aki már egyszer volt koronavírusos, azt meg tudja-e újra fertőzni az omikron-variáns. Az eredmény nem éppen pozitív, hiszen kiderült, hogy sem a béta-, sem pedig a delta-variáns esetében nem volt olyan magas az újrafertőződés kockázata, mint az omikronnál.

omikron-variáns1
Fotó: Thomas Faull / Getty Images Hungary

Hangsúlyozták, hogy ez az eredmény még nem tekinthető egy végleges álláspontnak, mindenesetre igazolódni látszik az a fajta félelem, hogy fertőzőbb lehet, mint az eddig tapasztalt variánsok. Rusvai Miklós virológus szakértő azonban az RTL Klub műsorában elmondta, hogy ez akár kedvező is lehet. Vakcinák nélkül immunizálhatja a lakosságot, hiszen ha mindenkit megfertőz, és csak náthaszerű tüneteket okoz, akár a nyájimmunitást is elhozhatja.

Ilyen gyakran kell majd oltakozni, hogy fennmaradjon az immunvédelem

Várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű védelmet fenntartani a koronavírus ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük