Mágneses karkötő: gyógyító csodaszer vagy humbug? Íme, az orvosok véleménye
Sokszor vizsgálták már, hogy a mágneses karkötő placebo, vagy valóban hatékony gyógyeszköz-e.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alternatív gyógyászat a virágkorát éli, ami azzal jár, hogy sok kétes értékű terméket is piacra dobnak: a kereslet pedig nem mindig képes megszűrni, melyik gyógymód hatásos, és melyik egyszerű humbug.

A mágnes gyógyító erejében már Kleopátra idején is hittek. Mára a termékskála persze kiszélesedett, lehet kapni zoknit és matracot is a karkötők mellett. Az emberek a sarkon, lábon, csuklón kialakult ízületi gyulladásokat is kezelik ezekkel a termékekkel, valamint a szédülést, illetve egyéb fájdalmak megszűnését is remélik tőlük. Jelentős múltja ellenére a mágneses karkötő megítélése igen vegyes. Más a véleményük természetesen a tudósoknak és az üzletembereknek. 

Vizsgálták a hatékonyságukat

A mágnes gyógyászati felhasználása a reneszánszát éli: a hívei úgy gondolják, a mágnesnek élő energiája van, amit a hasznukra tudnak fordítani. Fémet viselnek annak reményében, hogy megakadályozzák a betegségeket és fertőzéseket, vagy enyhítsék a krónikus fájdalmaikat.

Az orvostudomány az 1800-as években a mágneseket értéktelennek, sőt, veszélyes terápiás eszköznek nyilvánította, az 1970-es években ennek ellenére újra elterjedtek. Albert Roy Davis Ph.D. természettudós egy egész tanulmányt szentelt a mágneses gyógyászati eszközök emberi szervezetre gyakorolt pozitív és negatív hatásainak.

Davis azt állította, hogy a mágneses energia képes megölni a rosszindulatú sejteket, enyhíteni az ízületi gyulladást, és még a meddőségen is segít. Ma ezen termékek értékesítése több milliárd dolláros iparág világszerte, annak ellenére, hogy a közelmúltban napvilágot látott egy másik tanulmány, mely megállapította, hogy Albert Roy Davis bizonyítékai nem meggyőzőek.

Működik, vagy nem?

A legfrissebb kutatások túlnyomó többsége szerint a válasz: nem. Mint kiderült, Davis 1976-os kutatásait megrendelésre végezte, és elsősorban a neki fizető cég érdekeit tartotta szem előtt, de kevés az egyértelmű bizonyíték a mágneses termékek viselését követő jótékony hatásokról is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy 2007-es kutatás szerint a mágneses és réz csuklópántok nem hatásosak, csak mint placebók működnek a fájdalomkezelésben, ezért nem szabad ilyen termékeket orvosi kezelés helyett használni. Egy másik, 2013-as vizsgálat szintén alátámasztotta, hogy a karkötők nem számítanak hatásos megoldásnak az ízületi gyulladásra és a reumára.

Veszélyesek a mágnesek?

A fájdalomcsillapításra használt mágnesek fémből készülnek, vas- és rézötvözetből. Ezek mágneses ereje 0,03-0,5 tesla, ami jóval elmarad az MRI-készülékek 1-3 tesla erejétől. A szakemberek azonban a pacemakert viselőket és az inzulinpumpát használókat kiemelten figyelmeztetik a lehetséges veszélyekre.

A kutatások többsége tehát egyértelműen arra az eredményre jutott, hogy a mágneses karkötők gyógyító ereje nem bizonyítható, lehetséges káros hatásai miatt pedig inkább nem ajánlják viselését senkinek.

Ezt is szeretjük