Drága csalás vagy csodaszer a manukaméz? A kutatók megmondták az igazat

Talán már neked is próbálták eladni.

manuka-mez
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manukamézet sokoldalú szuperételnek tartják, ami a megfázásra, az allergiára, influenzára, torokgyulladásra, fertőzésekre és sebekre is hatékony gyógyszer. A kutatók azonban rámutattak, hogy a manuka divatja már inkább egy komoly marketingmunka eredménye.

Jótékony hatásához kétség sem fér, és az is igaz, hogy a manukaméz vírusölő, gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a megfázás tüneteit, szépíti a bőrt és a hajat. Úgy, ahogy minden méz. Többek között erre mutatott rá Nural Cokcetin, a Sydney-i Technológiai Egyetem posztdoktori kutatója és Shona Blair, az egyetem intézeti igazgatója.

Miben más a manukaméz?

Az antimikrobiális hatás attól függően némiképp változhat, hogy a nektárt melyik virágról gyűjtötték be hozzá a méhek. A manukaméz az új-zélandi manukafák nektárjából származik, amiért különleges és csakugyan erős szerről van szó. Erre az aktív hatásra jött rá Dr. Peter C. Molan a '80-as években.

manuka-foto

Később laboratóriumi körülmények között jöttek rá a titokra, a kulcsfontosságú összetevőre: a metil-glikozidra, ami egyébként számos növényi és állati forrásban megtalálható, többek között az új-zélandi teafában is, és ami miatt eredményesnek tartják a kórokozók, illetve az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok megsemmisítésében.

A mézek minősítése

A metil-glikozid-tartalom viszont nem minden manukavirágban, így nem minden mézben egyforma, ezért nem mindegyik termék rendelkezik ilyen erős hatással, a legtöbb manukaméz tehát nagyjából a hagyományos mézekhez hasonlít - ezeket a mennyiségeket UMF-számokkal - Unice Manuca Factor - jelzik.

Az ExportX statisztikái szerint évente 1700 tonna valódi manukamézet állítanak elő, ezzel szemben az egész világon 10 ezer tonnát értékesítenek belőle.

Az üzletekbe kerülő manukamézek többségében nem kimutathatók a speciális összetevők. A valódi manukamézet a UMF Méz Egyesület szerint öt dologról lehet kiszúrni: a címkéjén jól látható a UMF-bélyegző, az üveget Új-Zélandon címkézték, olyan új-zélandi cégtől származik, mely engedélyt kapott a UMF-minősítés használatára, a UMF-besorolása pedig ötnél magasabb.

Mézhamisítás itthon

A mézet nálunk is előszeretettel hamisítják, és nem mindig könnyű eldönteni, melyiket hígították.

A manuka ugyanakkor kétségtelenül a világ egyik legdrágább mézfaja, az üvegezett termékek 25 dekagrammonként legalább hétezer-kilencezer forintba kerülnek, de a belőle készült szereknek, kozmetikumoknak, tisztálkodószereknek is megkérik az árát, ami már valóban a marketingmunka eredménye.

Mire jó az igazi manukaméz?

A manukaméz bizonyítottan hasznos külsőleg a sebkötözésben és a fertőzések elkerülésében, csökkenti a bőrgyulladást, gyógyítja az égési sérüléseket, elősegíti a hegesedést, és megakadályozza a sebek elfertőződését. Bár sokan fogyasztásra vásárolják, tudni kell, hogy az emésztés közben az antimikrobális összetevők többsége megsemmisül. A torokgyulladásra, gyulladáscsökkentésre viszont a manukaméz éppolyan hatásos, mint minden méz.

A mézet a szénanátha és az allergia kezelésére is javasolják, mivel pollentartalma révén segít hozzászoktatni a szervezetet az allergénekhez, ami a heves immunreakciót okozza. Erre azonban nincs kellő bizonyíték, hiszen az allergiát okozó növények többségét a szél porozza be, így azok nektárját nem gyűjtik be a méhek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár sokszor a manuka előnyei közé sorolják, arra sincs még elégséges bizonyíték, hogy a hagyományos mézeknél jobban enyhíti a sugárkezelés mellékhatásait, csökkenti a koleszterinszintet, segít a cukorbetegség kezelésében vagy az alvásminőség javításában. A manukaméz nem csodaszer.

Ahogy sok felkapott szuperétel, úgy a manukaméz is inkább marketingfogás, a róla szóló érvek többsége ugyanis egyelőre tudományosan nem megalapozott. Táplálékként elfogyasztva a többi mézhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, aktív antimikrobiális hatása inkább a sebkötözésben, a fekélyek, égési sérülések kezelésében érvényesül.

(A kép forrása: Flickr/Ryan Merce)

Ezt is szeretjük