Drága csalás vagy csodaszer a manukaméz? A kutatók megmondták az igazat
Talán már neked is próbálták eladni.


- Elképesztően nőies az idei táskadivat: ezek a fazonok most a legnépszerűbbek »
- 4 olcsó sporteszköz, ami hatékonyabbá teszi az otthoni edzést: így segítik az alakformálást »
- Finom karcsúsító turmix, ami alaposan felpiszkálja a lusta anyagcserét: kipucolja a méreganyagokat, elhajtja a felesleges vizet »
- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
A manukamézet sokoldalú szuperételnek tartják, ami a megfázásra, az allergiára, influenzára, torokgyulladásra, fertőzésekre és sebekre is hatékony gyógyszer. A kutatók azonban rámutattak, hogy a manuka divatja már inkább egy komoly marketingmunka eredménye.
Jótékony hatásához kétség sem fér, és az is igaz, hogy a manukaméz vírusölő, gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a megfázás tüneteit, szépíti a bőrt és a hajat. Úgy, ahogy minden méz. Többek között erre mutatott rá Nural Cokcetin, a Sydney-i Technológiai Egyetem posztdoktori kutatója és Shona Blair, az egyetem intézeti igazgatója.
Miben más a manukaméz?
Az antimikrobiális hatás attól függően némiképp változhat, hogy a nektárt melyik virágról gyűjtötték be hozzá a méhek. A manukaméz az új-zélandi manukafák nektárjából származik, amiért különleges és csakugyan erős szerről van szó. Erre az aktív hatásra jött rá Dr. Peter C. Molan a '80-as években.

Később laboratóriumi körülmények között jöttek rá a titokra, a kulcsfontosságú összetevőre: a metil-glikozidra, ami egyébként számos növényi és állati forrásban megtalálható, többek között az új-zélandi teafában is, és ami miatt eredményesnek tartják a kórokozók, illetve az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok megsemmisítésében.
A mézek minősítése
A metil-glikozid-tartalom viszont nem minden manukavirágban, így nem minden mézben egyforma, ezért nem mindegyik termék rendelkezik ilyen erős hatással, a legtöbb manukaméz tehát nagyjából a hagyományos mézekhez hasonlít - ezeket a mennyiségeket UMF-számokkal - Unice Manuca Factor - jelzik.
Az üzletekbe kerülő manukamézek többségében nem kimutathatók a speciális összetevők. A valódi manukamézet a UMF Méz Egyesület szerint öt dologról lehet kiszúrni: a címkéjén jól látható a UMF-bélyegző, az üveget Új-Zélandon címkézték, olyan új-zélandi cégtől származik, mely engedélyt kapott a UMF-minősítés használatára, a UMF-besorolása pedig ötnél magasabb.
Mézhamisítás itthon
A mézet nálunk is előszeretettel hamisítják, és nem mindig könnyű eldönteni, melyiket hígították.
A manuka ugyanakkor kétségtelenül a világ egyik legdrágább mézfaja, az üvegezett termékek 25 dekagrammonként legalább hétezer-kilencezer forintba kerülnek, de a belőle készült szereknek, kozmetikumoknak, tisztálkodószereknek is megkérik az árát, ami már valóban a marketingmunka eredménye.
Mire jó az igazi manukaméz?
A manukaméz bizonyítottan hasznos külsőleg a sebkötözésben és a fertőzések elkerülésében, csökkenti a bőrgyulladást, gyógyítja az égési sérüléseket, elősegíti a hegesedést, és megakadályozza a sebek elfertőződését. Bár sokan fogyasztásra vásárolják, tudni kell, hogy az emésztés közben az antimikrobális összetevők többsége megsemmisül. A torokgyulladásra, gyulladáscsökkentésre viszont a manukaméz éppolyan hatásos, mint minden méz.
A mézet a szénanátha és az allergia kezelésére is javasolják, mivel pollentartalma révén segít hozzászoktatni a szervezetet az allergénekhez, ami a heves immunreakciót okozza. Erre azonban nincs kellő bizonyíték, hiszen az allergiát okozó növények többségét a szél porozza be, így azok nektárját nem gyűjtik be a méhek.
Bár sokszor a manuka előnyei közé sorolják, arra sincs még elégséges bizonyíték, hogy a hagyományos mézeknél jobban enyhíti a sugárkezelés mellékhatásait, csökkenti a koleszterinszintet, segít a cukorbetegség kezelésében vagy az alvásminőség javításában. A manukaméz nem csodaszer.
Ahogy sok felkapott szuperétel, úgy a manukaméz is inkább marketingfogás, a róla szóló érvek többsége ugyanis egyelőre tudományosan nem megalapozott. Táplálékként elfogyasztva a többi mézhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, aktív antimikrobiális hatása inkább a sebkötözésben, a fekélyek, égési sérülések kezelésében érvényesül.
(A kép forrása: Flickr/Ryan Merce)
OLVASD EL EZT IS!

- gyógyszer
- megelőzés