A magas vérnyomás következményei és kezelése
A magas vérnyomás hosszútávon nagyon súlyos következményekkel járhat. Mit tehetsz ellene?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérnyomás mérése során két értéket rögzítenek. A magasabb érték a szív összehúzódásakor, az alacsonyabb a két szívütés közötti elernyedéskor keletkezik. Milyen értékek felett beszélhetünk magas vérnyomásról?

A vérnyomás egészséges értéke a különböző életkorokban az alábbiak szerint alakul:

  • 10-30 év között: 120/80 Hgmm
  • 30-40 év között: 125/85 Hgmm
  • 40-60 év között: 135/90 Hgmm
  • 60 év felett: 145/90 Hgmm

Az utóbbi években jelentősen megváltozott a hipertónia megítélése. Harminc évvel ezelőtt csak a 160 Hgmm feletti vérnyomás számított magasnak, ám az elmúlt évtizedekben végzett nemzetközi vizsgálatok alapján a normális értéket manapság 140/90 Hgmm-ben állapítják meg.

Ezzel együtt, vannak olyan betegségcsoportok, mint például a vesebetegségek, ahol még a 140/90-es érték is magasnak számít. Ezért a normálistól eltérő vérnyomás diagnosztizálását követően, a megfelelő kezelési terv kialakítása érdekében, rendkívül fontos a hipertónia okainak pontos kivizsgálása.

Mitől alakul ki?

Az utóbbi években végzett kutatásoknak köszönhetően ma már jól ismerjük a magasvérnyomás-betegséget okozó tényezőket. Ezek közül az egyik legismertebb a vesékben termelődő reninenzim, amely egy bonyolult reakciófolyamat során - újabb enzimeket aktiválva - emeli a vérnyomást. Genetikai kutatások igazolták azt a korábbi feltételezést, hogy a hipertónia kialakulásában az örökletes tényezők is igen nagy szerepet játszanak. Azt is régóta tudjuk, hogy a modern civilizáció hatásmechanizmusai, a túlfeszített élet, a stressz, a rossz táplálkozási szokások szintén elősegítik a betegség kialakulását. Az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb felfedezése például az, hogy az úgynevezett alma-típusú elhízás igen nagy mértékben hajlamosít a hipertóniára.

Következmények

Az anyagcsere típusú hipertóniabetegség során a vérzsírok - triglicerin, koleszterin - kóros átalakulásával párhuzamosan érszűkület és szívrendellenességek léphetnek fel. Az olyan szívszövődmények, mint a szívizomtúltengés vagy a koszorúér-szűkület alkotják a hipertónia kiváltotta komplikációk egyik csoportját. A másik csoportba a Magyarországon szintén népbetegségnek számító agyi események sorolhatók. Ezek mellett a kezeletlen hipertónia súlyos vesekárosodást, valamint a nagyerek megrepedését eredményezheti. E társbetegségek sok éven keresztül, különösebb tünetek nélkül fejlődnek ki, ám a szervekre gyakorolt káros hatásuk jelentős mértékben megrövidíti a beteg élettartamát. Ezért rendkívül fontos a betegségek eredeti kiváltó okának, a hipertóniának a még időben történő kezelése, hogy ezzel elkerülhetővé váljon a stroke vagy érfalrepedés okozta hirtelen halál.

Kezelése

Az orvostudomány és gyógyszerészet fejlődésének köszönhetően ma már igen kedvező, nagy hatású szerek állnak rendelkezésünkre, melyek eltérő szempontok szerint közelítik meg ugyanazt a kóros elváltozást. Így a magasvérnyomás-betegség keletkezésének okait feltárva a kezelőorvos több gyógyszercsoportból állíthatja össze a betege számára legmegfelelőbb gyógyszer-kombinációt. Egyes gyógyszerek az érszűkületet előidéző hormonok ellen hatnak, míg mások képesek a szervezet különböző területein lévő ereket kitágítani. A külső behatásokat és a túlzott aktivitást ellensúlyozó béta-blokkolók alkotják a hipertónia kezelésében alkalmazott gyógyszerek harmadik csoportját. Ezek mellett a vérzsírszinttel, illetve az elhízással összefüggő káros folyamatokat kedvezően befolyásoló szerek is rendelkezésre állnak.

A modern gyógyszereknek köszönhetően a hipertónia okozta kóros elváltozásokat ma már meg lehet állítani, a folyamatot vissza lehet fordítani. A WHO 1995-ös jelentése szerint megfelelő kezelés alkalmazásával a hipertónia okozta agyi katasztrófák kialakulásának esélye akár 35-40%-kal is csökkenthető.

Ha szeretnél még több vérnyomással kapcsolatos cikket olvasni, és érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák is, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára!

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük