Agyvérzés, szívroham
A magas vérnyomás következményei
A magas vérnyomás alattomos betegség, következményei pedig halálosak lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a vérnyomás?

A vérnyomás az az erő, mely az érfalakra hat, amikor a szív az erekbe pumpálja a vért. Ha a szív gyorsan és erősen pumpál, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel, nő a nyomás az érfalon, és a vérnyomás magas.

A vérnyomás egészséges értéke a különböző életkorokban az alábbiak szerint alakul:

 • 10-30 év között: 120/80 Hgmm
 • 30-40 év között: 125/85 Hgmm
 • 40-60 év között: 135/90 Hgmm
 • 60 év felett: 145/90 Hgmm

Ha ennél magasabbak az értékeid, akkor magas vérnyomásod van, ha alacsonyabbak, akkor pedig alacsony vérnyomásról beszélünk.

Mitől lehet magas vérnyomásod?

Teljesen jogos kérdés, hogy ha adott egy egészséges vérnyomásérték, miért lesz valakinek ennél magasabb? Miért pumpál a szív gyorsabban, vagy éppen miért nem távozik az erekből a hajszálerek irányába kellő sebességgel a vér?

A probléma visszavezethető betegségekre, öröklött hajlamra, hormonproblémákra, de felelőssé tehető az idegrendszer is. Kiváltó betegség lehet többek között a vesebetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Az öröklött hajlam pedig azt jelenti pontosan, hogy ha családodban – felmenőid között – van vagy volt olyan, akinek krónikusan magas a vérnyomása, akkor nagy valószínűséggel te is számíthatsz rá. Nembeli összefüggés nincs – mint a cukorbetegségnél például, hogy keresztbe öröklődik, apáról lányra és anyáról fiúra.

Tények és tévhitek a hipertóniáról

Érdekes, hogy a magas vérnyomással kapcsolatban rengeteg téves meggyőződés ivódott az emberek tudatába. Talán megnyugtatásul, talán magyarázatképp terjednek, pedig nagyon sok közülük abszolút nem igaz.

 • A magas vérnyomás az idősek betegsége: egyáltalán nem igaz, általában 35 és 55 év között jelentkezik.
 • A magas vérnyomás összefüggésben áll az idegességgel, ezért a nyugtatók csökkentik azt: nem igaz. Kutatások bizonyítják, hogy sem a nyugtató tabletták, sem pedig a nyugtató hatású gyógynövények, illetve azok főzetei nem befolyásolják érdemben a hipertóniát.
 • Időskorban azért jelentkezik a magas vérnyomás, mert csak ekkora pumpálási erővel képes a szív elegendő vért juttatni a belső szerveknek: nem igaz. Időskorban ugyanannyi vér szükséges a szervek ellátásához, mint fiatalkorban. Sőt, az időskori hipertónia még veszélyesebb, mint a fiatalok körében.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Mit okozhat a magas vérnyomás?

Ha valakinek magas a vérnyomása, akkor szíve folyamatosan túlteljesít. Az erős és túl gyakori vérpumpálás hatására hosszútávon megvastagodik a szív fala, mely akadályozza munkájában. Így szívelégtelenség léphet föl. Természetesen ez csak akkor következhet be, ha a hipertónia kezeletlen marad. Ha a szív fokozottan juttatja a vért a szervekbe, ez annyit tesz, hogy például az agyba is túl sok vér áramlik. Ez az agyi erek falain kis hólyagszerű kitüremkedéseket eredményez, melyek ha megrepednek, agyvérzést okozhatnak.

De okozhat agyvérzést az agyi erek beszűkülése vagy az érelmeszesedés, melyek szintén a magas vérnyomás következményei. Az érelmeszesedés következménye ezen kívül lehet a szív ereinek eltömődése, a szív egy részének elhalása, vagyis a szívinfarktus is.

A magas vérnyomás ezenkívül a vesékre is hatással van, melyek fokozatosan egyre kevesebb salakanyagot képesek kiválasztani, és veseelégtelenség lép fel. A szívelégtelenséghez hasonlóan, ha a vérnyomást kezelik, és a megfelelő értékre állítják be, ennek az előfordulása igen ritka.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük