Sokan szenvedhetnek köhögéstől és légszomjtól a napokban: kiknek kell most különösen odafigyelniük magukra?
Fontos, hogy az érintettek pihenjenek eleget, ne hajtsák túl magukat.

köhögés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei nyáron sorra dőltek a melegrekordok, a csapadék hiánya miatt pedig aggasztó aszályhelyzet alakult ki, így aztán sokan várták az esősebb és hűvösebb napok beköszöntét. Az esővel ugyanakkor érezhetően megnőtt a levegő páratartalma is, ami megviselheti a szervezetet.

Különösen az idősek, valamint a szív- és tüdőbetegséggel élők érezhetik meg az időjárásban bekövetkező változást, de a 60 százalék feletti páratartalom az egyébként egészséges emberek számára is kellemetlen lehet. 

Magas páratartalom hatásai

Általánosságban elmondható, hogy sem a túl magas, sem a túl alacsony páratartalom nem komfortos és egészséges. A legtöbb ember a 30 és 60 százalék közé eső páratartalmat találja kellemesnek. Az érték befolyásolja a hőérzetet, kedvez az allergéneknek és a különböző kórokozóknak is. 

Mivel a párás levegő telített nedvességgel, a szervezet hűtése érdekében keletkező izzadság nem párolog el elég hatékonyan, így az ember melegebbnek érezheti a hőmérsékletet, mint amilyen valójában. Ez a napokban is megfigyelhető, hiába van jó pár fokkal hűvösebb, mint korábban, sokaknak még így is gondot jelenthet az elviselése.

A nedves levegő a légzést is megnehezítheti, ez különösen akkor jelent problémát, ha valaki légzőszervi megbetegedéssel él. Az asztmában, illetve COPD-ben (krónikus obstruktív tüdőbetegségben) szenvedők tüneteit jelentősen ronthatja.

Az érintettek légszomjat, köhögést, a szokásosnál erőteljesebb zihálást tapasztalhatnak, úgy érezhetik, hogy minden légvétel erőfeszítést kíván, fáradtabbak is lehetnek az átlagosnál. Az asztmások panaszait ilyenkor a levegőben nagyobb koncentrációban jelen lévő allergének és szennyező anyagok is súlyosbíthatják. 

A meleg, párás levegő az időseket, illetve a szív- és érrendszeri kórképekkel élőket is megviselheti.  

Mi a teendő? 

A betegeknek érdemes ilyenkor különösen odafigyelniük a testük jelzéseire, gondoskodniuk az elegendő folyadékbevitelről, valamint a pihenésről is. Fontos, hogy ne feledkezzenek meg a gyógyszereik pontos szedéséről! Az ország egyes pontjain mért páratartalomról itt tájékozódhatnak. Erőteljes panaszok esetén a szabadtéri tevékenységek korlátozására lehet szükség, a testmozgást is ajánlott inkább zárt térben végezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az asztmások, COPD-sek a lakás páratartalmát is kövessék nyomon, napközben a légkondicionáló zárt ablakok mellett történő használata segíthet, majd éjszaka, amikor már frissebb a levegő, lehet szellőztetni. Amennyiben a tünetek nem csillapodnak, szakemberhez kell fordulni. 

Légzőgyakorlatok otthonra

 A légzőgyakorlatok támogathatják a tüdő tisztulását, erősíthetik a légzőizmokat, de az ellazulásban, stresszcsökkentésben is a segítségedre lehetnek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük