Honnan tudod, ha lúdtalpad van? A vizes lábnyom sokat elárul
Felnőttkorban is kialakulhat a lúdtalp, és viszonylag könnyű felismerni.

no-mezitlab
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lábra nagyon komoly teher hárul, egy életen át viseli minden egyes lépésnél a testsúly jelentette terhelést, csakúgy, mint a talajjal való érintkezés megrázkódtatásait.

Bonyolult szerkezetének köszönhetően anatómiailag erre általában teljes mértékben képes is minden különösebb probléma nélkül, vannak azonban esetek, mikor a teherbíró képesség nem egyenesen arányos a terheléssel, ami a lábboltozat egyensúlyának megbomlásához, többek között lúdtalphoz vezethet.

Mi az a lúdtalp?

A lúdtalp sajnos manapság népbetegségnek számít, lényege pedig, hogy a terhelés hatására a láb izmai és szalagjai nem tudják megtartani megfelelően a láb boltozatát, minek hatására a boltozat megsüllyed, a láb úgymond szétterül, lelapul, kialakítva a jellegzetes formát, mely a kacsák, ludak lábának szétterülő mivoltához hasonlatos.

Bal oldalon a normál láb lenyomata, tőle jobbra a lúdtalp különféle súlyosságai fokai láthatók.
Bal oldalon a normál láb lenyomata, tőle jobbra a lúdtalp különféle súlyosságai fokai láthatók.

Annak, hogy a lúdtalp felnőttkorban kialakuljon, jellemzően életmódbeli okai vannak, például a túlsúly vagy az állandó állómunka, de ezek mellett terhesség is okozhatja. Ha észleled a lúdtalp tüneteit - ezek jól láthatóak, akár a vizes lábnyomon is -, minél előbb fordulj szakorvoshoz, tornagyakorlatokkal, izomerősítéssel, illetve speciális talpbetéttel sokat javíthatsz a helyzeten.

Ezt is szeretjük