Fáradtság és éjszakai izzadás is jelezheti a leukémiát: ezek a betegség kezdeti tünetei

A leukémia esetében különösen fontos a korai diagnózis, ezért ezekre a tünetekre fokozottan figyelni kell.

leukémia-tünetek1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A leukémia tüneteit gyakran nehéz észrevenni, mivel a jelek más betegségekre is jellemzőek. Azonban, ha valaki tudja, mikre kell figyelni - főleg, ha azok tartósan jelen vannak -, az segíthet abban, hogy hamarabb orvoshoz forduljon, és fény derüljön az állapotra.

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa a leukémiára jellemző panaszokat és azok okait ismerteti.

Ezek lehetnek a leukémia tünetei

Fáradtság: egy felmérés szerint a leukémiás betegek 56%-a panaszkodik fáradtságra a diagnózis felállításáig. A leukémia - vagy bármilyen rák - esetén a beteg rendkívüli vagy tartós kimerültséget tapasztal, amely már zavarja a mindennapi tevékenységeket is. Az érintetteknek nincs energiájuk, és nehezen tudnak egyszerű feladatokat elvégezni.

leukémia-tünetek2
Fotó: Tara Moore / Getty Images Hungary

Az ártalmatlan és a kóros fáradtság közötti különbség feltárása kulcsfontosságú lehet, és felhívhatja a figyelmet kezdődő rákos megbetegedésekre, köztük a leukémiára is. A rák miatt fellépő fáradtságot nem lehet orvosolni szabadsággal, nyugalommal és jó éjszakai pihenéssel. Mivel a panaszt az állapot miatt fellépő vérszegénység is okozza, ügyelni kell az olyan tünetekre is, mint a légszomj, szédülés, illetve a sápadt bőr, hiszen ezek is mind figyelemfelhívó jelek lehetnek.

Éjszakai izzadás: az erős éjszakai izzadásról a betegek körülbelül 30%-a számol be. A probléma olyan mértékű is lehet, hogy az ágynemű vagy a pizsama átázik, annak ellenére, hogy nem túl meleg a szoba. Ennek oka egyrészt az, hogy a leukémia nagyobb kockázatot jelent a fertőzések kialakulására, mivel a szervezet nem termel elegendő védősejtet a fertőzések ellen. Fertőzés közben a szervezet automatikusan megemeli a hőmérsékletét, hogy segítsen leküzdeni a kórokozókat. Másrészt nemcsak a fertőzések ellen emeli meg a test a hőmérsékletet, hanem amiatt is, mert a szervezet megpróbálja elpusztítani a leukémiás sejteket, vagyis a daganatos sejtek elleni immunválasz része.

Kék-zöld foltok a bőrön, véraláfutások: a betegek 24%-a gyakori zúzódásokat, véraláfutásokat tapasztal. A problémát az egészséges vérlemezkék hiánya vagy egyes heveny leukémiákhoz társuló véralvadási zavar is okozhatja. A csontvelő egy szivacsos szövet, amely a csont közepén található. Őssejteket tartalmaz, melyek különböző vérsejtté fejlődnek. Heveny leukémia esetén a csontvelő túlzott mennyiségű kóros fehérvérsejtet kezd termelni. Ezek a sejtek felhalmozódnak, és „kiszorítják” a normál vérsejteket a csontvelőben, megakadályozva azok termelődését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik olyan vérsejttípus, amelyet a gyorsan osztódó leukémiás vérsejtek kiszoríthatnak, azok a vérlemezkék, amik a véralvadás korai fázisáért felelősek. Heveny leukémia esetén a szervezet nem képes elegendő vérlemezkéket termelni, és bizonyos heveny leukémiákhoz fokozott alvadási zavar is társul, mely során a vérlemezekék fokozottan használódnak fel a véralvadékban - a véralvadás is zavart szenved, és thrombocytopenia is fellép. Idült limfoid leukémiánál a trombocitopéniát nem csak a leukémiás sejtek felszaporodása okozza a csontvelőben, hanem a vérlemezkék a periférián az autoimmun folyamatok következtében szét tudnak esni. Mindezen folyamatok hatására gyakori vérzések, véraláfutások jönnek létre.

Gyakori fertőzések: felmérések szerint a leukémiás betegek 20%-a tapasztal gyakori vagy ismétlődő fertőzéseket. Leukémia esetén a fertőzések vissza-visszatérnek, mert szervezete nem termel elegendő fehérvérsejtet az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ez azt jelenti, hogy nem tudja gyorsan elpusztítani a szervezetbe bejutott káros mikroorganizmusokat.

Így zajlik a személyre szabott terápia

Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa elmondta, a leukémia terápiáját több minden határozza meg: figyelembe kell venni a leukémia típusát, a beteg életkorát, a progressziót, egyéb betegségeket. A kezelés így többféle is lehet: kemoterápia, sugárterápia, biológiai terápia, csontvelő-átültetés.

9 hétköznapi tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni

Ezeket a panaszokat, hiába tűnnek nagyon általánosnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük