Életveszélyes szúnyogcsípés terjed: a kutyák mellett az ember sincs biztonságban
Ezek a tünetei a kutyáknál, és ezek az embernél.

cover-szúnyogcsípés-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó, ha tudjuk, hogy számolnunk kell egy új betegség kórokozójával, melyet a fertőzött lepkeszúnyogok terjesztenek, és, amely eddig csak a mediterrán régióban fordult elő. A leishmaniasis a kutyákra nézve halálos kimenetelű is lehet, akárcsak a szívférgesség. Ezek a betegségek ugyanakkor az emberre sem veszélytelenek.

Elsősorban Ázsia, Kelet-Afrika, Közép- és Dél-Amerika országainak népessége érintett, de a Földközi-tenger menti országok lakosai és kedvencei is veszélyben vannak, sőt, már hazánkban is diagnosztizálták a háziállatokra, azon belül is elsősorban a kutyákra, illetve az emberekre veszélyes betegséget.

Új fertőzés

A fertőzést közvetítő lepkeszúnyogok az éghajlatváltozással egyre tovább tudnak jutni északra. Míg a szívférgességről egyre többet hallunk, más, kutyákra veszélyes betegségről még csak keveset tud a közvélemény.

ajanlo-kutya-ok

A leishmaniasis már a határainkon kopogtat

Dr. Lukács Zoltán, a Bayer Hungária Kft. állatorvosi regionális marketingmenedzsere, kisállatklinikus szakállatorvos a betegséggel, a leishmaniasis-szal kapcsolatban elmondta:

- A szívférgességet egyre több felelős állattartó ismeri, de más, szúnyogok vagy lepkeszúnyogok által terjesztett betegségre még nincs felkészülve Magyarország. Pedig a leishmaniasis már a határainkon kopogtat, és a környező országokban évek óta több humán és állatorvosi esetet is diagnosztizálnak. A védekezés egyszerű eleme a megelőzés. Védjük a kutyákat a szúnyogcsípés ellen, repellens hatású termék alkalmazásával.

Leishmaniasis

Terjeszti: lepkeszúnyog.

Tünetei kutyáknál: általában a kutya lesoványodásával, a nyirokcsomók megduzzadásával, a bőr pikkelyesedésével jár. Súlyosabb esetben pedig vese- és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri problémák is jelentkezhetnek a kedvencünknél.

Tünetei embereknél: emberek esetében bőrelváltozások, fekélyek alakulnak ki. A betegség a fertőzött anyáról a gyerekekre is átterjed, ilyen szempontból van hasonlóság a Zika-vírus és a leishmaniasis között.

Szívférgesség

Terjeszti: hazai szúnyogfajok és a koreai szúnyog.

Tünetei kutyáknál: a szívférgesség először fáradékonyság formájában jelentkezik, ha nem kezelik időben, akkor állóképesség-romlással, köhögéssel és légszomjjal járhat. A betegség súlyosbodása akár a kutya életébe is kerülhet.

Tünetei embereknél: embernél a bőr alatti szövetekben elhelyezkedő féreg helyi elváltozást okozhat. A fájdalmas, gyulladt csomók leggyakrabban a felsőtesten jelentkeznek.

Dr. Kemenesi Gábor, mikrobiológus - Pécsi Tudományegyetem, Szentágothai Kutatóközpont - a különböző szúnyogfajok által terjesztett betegségek kutatásával foglalkozik, és a szívférgesség elleni küzdelmet is szívügyének tekinti:

- Ma Magyarországon 50-52 szúnyogfajt tartunk számon, és az új fajok megjelenésével folyamatosan számolnunk kell. Az úgynevezett inváziós fajokat a laikusoknak nagyon nehéz felismerniük, talán abban különböznek, hogy nappal aktívabbak a hazai társaiknál. A kutatásaim során állatmenhelyeken is vizsgálódtunk, arra voltunk kíváncsiak, hogy a szúnyogok fertőzöttségi mértékét milyen tényezők, hogyan befolyásolják. A szív- és bőrférgesség is tipikusan denzitásfüggő betegség - ha sok a fogékony gazdaszervezet egy helyen, és a fertőzés megjelenik, hamar magas fokú jelenlétet ér el.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Azt tapasztaltuk, hogy az állatmenhelyek kiváló elosztóközpontként működnek, és bizonyos szúnyogfajok, szerencsétlenségünkre a koreai szúnyog, mely Oroszországban és Délkelet-Ázsiában volt csak őshonos, aktívabban felelőssé tehető a szívférgesség terjesztéséért Magyarországon, azon belül például Pécsett is - mondta a mikrobiológus.

Tíz növény szúnyogok ellen

A legerősebb szúnyogriasztó növények közül párat az erkélyen is tarthatsz.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük