Egy szúnyogcsípés is halálos lehet - Komoly veszélyt jelent a háziállatokra

A kutyákra és macskákra komoly veszélyt jelent ez a két, fertőzött szúnyogok által terjesztett betegség.

cover-kutya-cica-ok
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

                                                A cikket a Fressnapf támogatta.

A vérszívók sok kellemetlenséget okoznak az embereknek, akik a szabadban szeretnék tölteni az idejüket, ugyanakkor azt még mindig kevesen tudják, hogy a fertőzött szúnyogok és az általuk terjesztett komoly betegségek a házi kedvenceinkre halálos veszélyt is jelenthetnek.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Európában az elmúlt két évtizedben több olyan szúnyogfaj jelent meg, mely korábban nem fordult elő ezen a földrészen. Ezek alapvetően olyan, trópusi területeken élő szúnyogfajok, melyek a kedvező éghajlati feltételek miatt sikeresen meg tudtak telepedni a legtöbb európai országban, köztük nálunk is. Az általuk terjesztett betegségek hazánkban csak ritkán fordulnak elő, ezért az emberre jelenleg nem jelentenek számottevő járványügyi kockázatot, ugyanakkor a háziállatoknál a betegség súlyos lefolyású is lehet.

szoveg-kutya-ok

Hogyan terjesztik a szúnyogok a betegséget?

A vérszívók behurcolását és terjesztését a megnövekedett személy- és áruforgalom eredményezte Európában, de a klímaváltozás miatt már meg is élnek az egyre melegedő kontinensen. Csípéskor a szúnyogok nyála bejut az áldozat testébe, betegséget pedig akkor okozhat, ha a nyállal együtt életképes kórokozókat és vírusokat is magukban hordoznak. Ahhoz, hogy a kórokozók fejlődni és szaporodni tudjanak a szúnyogban, viszonylag sok időre, napokra, hetekre, illetve megfelelő hőmérsékletre van szükségük. A szúnyog ezeket a kórokozókat egy következő vérszívással az új gazdának adja át. Így terjed többek közt a szív- vagy bőrférgesség is, melyek elsősorban a mediterrán területeken, például Európa déli részein fordulnak elő, a folyamatos felmelegedés miatt azonban a gazdaszúnyogok hazánkba is eljutottak, és egyre több kis kedvenc fertőződik meg általuk.

Szívférgesség

Az egyik legveszélyesebb betegség, melyet a szúnyogok terjeszthetnek az állatok körében, a szívférgesség, mely a trópusokról került hazánkba néhány évvel ezelőtt, és sajnos azóta is jelen van. Többek közt azért jelent halálos veszélyt a kutyusokra - ritkábban cicákra, esetleg vadászgörényre - nézve, mivel legtöbbször nem tudható, mióta élősködik szeretett kedvencünkben a féreg, sokáig tünetmentes lehet az állat. A szívféreg lárvái a szervezetben vándorolnak, ezek pár hónap alatt alakulnak féreggé, ekkor érik el 10-30 centiméteres méretüket. Ha az alábbi jeleket tapasztalod, érdemes minél előbb konzultálni egy állatorvossal.

A szívférgesség tünetei

Ha a kutyus többet alszik a kelleténél, ha fáradékony és levert, nem eszik, és súlyt veszít, mindezek mellett pedig köhög, a jelek a szívférgességre utalhatnak. Ahogy a fertőzés egyre jobban terjed a véráramban és a tüdőerekben, a köhögés rosszabbodik, és a levegővétel nehezedik. Ha a férgek teljesen elzárják az eret, trombózis alakulhat ki. Vakság és sántaság esetén a paraziták sajnos eljutottak az agyba is. Ha a betegséget nem kezelik, innentől kezdve bármikor végzetes lehet. Emberre nézve nem jelent halálos veszélyt a szívféreg, mivel a lárva nem tud teljesen kifejlődni és szaporodni az emberi szervezetben.

Védekezés és megelőzés

Ha a kutyus elkapta a fertőzést, a betegség gyógyszeres kezelése igen költséges, műtéti úton való eltávolítása pedig kockázatos, ezért nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig. Megelőzés szempontjából nagyon fontos az évenként kétszeri szűrés, valamint nemcsak kirándulás esetén, hanem nyáron, a szúnyogszezonban is ajánlott szúnyogok elleni repellens készítményt használni, ami lehet csepp vagy nyakörv. A szívférges állatot azért sem szabad kezeletlenül hagyni, mert a szúnyogok csípéseivel továbbfertőzheti társait, ezzel veszélyeztetve egészségüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A bőrférgesség tünetei

A bőrférgességet egy fonalféreg okozza, nevezetesen a Dirofilaria repens, ami már Közép-Európában is igen elterjedt féregfaj. Az állatoknál a fertőzöttség jelei lehetnek a nehezen gyógyuló felületi sebek, a viszketegség, a szőrhullás és a bőr alatti csomók jelenléte. A bőrféreg alattomosan terjed, és a gyakori tünetmentesség miatt hosszú ideig észrevétlen marad. A féreg az emberi szervezetben a lágy kötőszövetet szereti, így a szemben, az emlőkben, a herezacskóban okoz gyulladásos csomókat, melyek műtéti úton távolíthatók el. A bőrférgesség elleni hatékonyabb védelem - csak úgy, mint a szívférgesség esetében - a megelőzés és a kis kedvencünkre való fokozott figyelem.

Kutyusok, akik közelebbről is megismerkedtek a méhekkel

A méhcsípés a kutyákra is ugyanolyan hatással van, mint az emberekre: bedagad a helye.

8 kutya, ami a saját kárán tanulta meg, hogy a méhecske nem játék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük