Lejárt élelmiszerek: 3 táplálék, aminél nem vicc a szavatossági idő
Talán nem veszed túl szigorúan az élelmiszerek lejárati dátumát, ám vannak olyanok, amelyeknél muszáj.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok vita kerekedett az elmúlt időszakban abból, hogy az élelmiszerek szavatosságát jelölő dátumokat hogyan kell kezelni, napra pontosan be kell-e tartani. A szavatossági idő valójában azt az intervallumot határozza meg, amíg az étel minősége kifogástalan marad. Ez nem jelenti, hogy másnap biztosan romlott lesz, de addig az időpontig garantált a minősége.

Biztos veled is előfordult már, hogy éppen csak kicsúsztál az időből, de az érzékeidre hagyatkozva fogyaszthatónak ítélted az ételt. Íme, három élelmiszertípus, aminél nem érdemes kockáztatni.

Tojás - nem csak nyáron veszélyes

A nyers tojással nem csak nyáron kell körültekintőnek lenned. A szalmonellabaktériumok különféle szennyeződésekkel a héjra kerülnek, és jellemzően onnan jutnak a tojásba, amikor feltöröd.

Leghatékonyabban hőkezeléssel tudsz védekezni: ha nem muszáj, ne fogyaszd nyersen a tojást. Majonézhez vagy más, nyers tojást tartalmazó ételhez válassz olyat, amit kezeltek szalmonella ellen, persze a higiéniára így is figyelj. Alaposan mosd meg a tojást, de csak közvetlenül felhasználás előtt, mert így eltünteted róla azt a természetes védőréteget is, aminek köszönhetően egyébként hetekig eláll.

Így tárold!

Éttermekben, vendégségben inkább kerüld az ilyen mártásokat, süteményeket, turmixokat, mert nem tudod ellenőrizni, hogy megfelelően kezelték-e az alapanyagokat. Az OÉTI - a honlapján található tájékoztató anyagaiban - ezen túlmenően arra is figyelmeztet, hogy a tojást mindig plusz 18 fok alatti hőmérsékleten tárold, ne vásárolj meg sérült példányt, és csak közvetlenül felhasználás előtt törd fel. Nyers tojással való érintkezés után alaposan moss el minden edényt, illetve tisztíts meg minden felületet, valamint a kezedet is.

Gomba - gyorsan romlik

A gombákról leginkább a veszélyes fajok elkerülése kapcsán esik szó, de Varga Anita, az OÉTI dietetikus szakértője felhívja a figyelmet, hogy nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert nehezen emészthetők, és a gombás étel gyorsan romlik.

Így tárold, fogyaszd!

A legjobb frissen, a szedés napján fogyasztani, vagy rögtön lefagyasztani. Ha mégis tárolod egy vagy két napig, azt mindenképp szellős, hűvös helyen tedd. Ne ömlesztve rakd el, és a hűtőben tegyél alá papírt, ami felszívja a nedvességet. A felnyitott konzervet vagy a kész gombaételt is minél előbb célszerű elfogyasztani: ha tudod, minden alkalommal forrósítsd fel, mielőtt megeszed.

Vásárláskor légy körültekintő, mert a megadott szavatossági idő is csak megfelelő tárolás mellett érvényes. Nézd meg, hogy a gombát jól elkülönítették-e más élelmiszerektől. Ha puhul, ráncosodik vagy nyálkásodik, ne vegyél belőle. Egész gombát vagy nagyobb darabokat válogass, a törmelékről nehéz megállapítani, hogy mennyire egészséges, és milyen állapotban van.

Hal - hasznos tápanyagforrás

Az OÉTI munkatársa, Varga Anita dietetikus szerint a halhús egészséges tápanyagforrást jelent zsírszegény, fehérjedús tulajdonságai, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A tengeri halak kiváló forrásai az igen értékes és esszenciális omega-3 telítetlen zsírsavaknak - ezek a hazai halak közül a fogasban és busában találhatók meg nagyobb mennyiségben. Szerencsére ma már számos formában hozzájuthatsz a különböző halakhoz. A nyers, füstölt változatokkal, halsalátákkal azonban légy nagyon óvatos, szigorúan tartsd be a szavatossági dátumot, és felbontásuk után lehetőleg rögtön fogyaszd el őket.

Így vizsgáld a halat!

A friss halnál meg kell nézni, hogy tiszta-e a szeme, ha zavaros, inkább hagyd ott. Tapintással is tudod tesztelni, a hal húsának keménysége jelzi a frissességét. A dietetikus szakértő elmondása szerint a halak nagy víztartalmú húsa könnyebben romlik, mint a melegvérű állatoké. A friss halon a jellegzetes, gyenge, nem átható halszagon kívül más szag nem érezhető. Az egészségre már ártalmas, romlott hal szaga feltűnően kellemetlen, émelyítő.

Élelmiszerek a hűtőben

Az otthoni tárolást szintén nem szabad félvállról venni. A hűtőben öt, a fagyasztóban mínusz 15 fok alatt kell lennie a hőmérsékletnek. Gondosan különítsd el egymástól a zöldségeket, húsokat, tejtermékeket és készételeket. A fagyasztott alapanyagokat a hűtőben olvaszd ki. Ha az étel két óránál tovább volt magasabb hőmérsékleten, akkor ne tárold tovább, edd meg vagy dobd ki. Négy óra után már nem javasolt a fogyasztása.

Ismerd fel a ételmérgezést!

Ételmérgezést akkor is kaphatsz, ha nem tapasztaltál semmi gyanúsat az ételen fogyasztás előtt. A tünetek változóak lehetnek, általában hányinger, hányás, hasmenés, gyomorgörcs, fejfájás, esetleg láz jelentkezik. Ilyenkor nagyon fontos a folyadékpótlás. Ha a tünetek nem enyhülnek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Ezt is szeretjük