Be lehet venni lejárt szavatosságú gyógyszert? Ezekkel a készítményekkel kell különösen vigyázni

Sokan nem tudják, hogy mit is kéne csinálniuk az otthonukban található, lejárt szavatosságú gyógyszerekkel.

Lejárt gyógyszer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az otthoni gyógyszeresdobozban kutatva minden bizonnyal a legtöbben találtak már lejárt szavatosságú készítményeket.

Felmerül a kérdés, hogy mi ilyenkor a teendő. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy két út áll előttük: vagy kidobják, vagy beveszik a pirulát. Elöljáróban leszögeznénk, hogy egyik sem minősül kívánt, illetve kockázatmentes eljárásnak.

Ha lejárt a gyógyszer

A gyógyszerek esetében, akárcsak az élelmiszereknél vagy a különböző kozmetikai termékeknél, a gyártók megállapítanak egy lejárati időt. Az orvosságoknál ez az, amin belül az adott készítmény megőrzi a legfontosabb (fizikai, kémiai, mikrobiológiai és biofarmáciai) tulajdonságait, például nem, illetve csak elenyésző mértékig veszít a hatóanyag-tartalmából. A hatóanyag-tartalom nem csökkenhet 95 százalék alá. Az eltarthatósági időt stabilitási vizsgálatok segítségével állapítják meg, és minden esetben feltüntetik a gyógyszer csomagolásán.

Amennyiben az adott készítmény lejárt, előfordulhat, hogy a megengedett mértéknél már jobban veszített a gyógyhatásából, de nemcsak ez jelenti az egyetlen problémát, hanem az is, hogy a megállapított dátum után a gyógyszer mellékhatásai is felerősödhetnek. A legjobb tehát, ha az ember nem kísérletezik a lejárt készítményekkel, annak ellenére, hogy a vizsgálatok szerint sok közülük valójában nem okoz gondot a lejárati idő után sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Vannak olyanok is, amelyek az átlagosnál rövidebb lejárati idővel kerülnek forgalomba, ezekkel különösen vigyázni kell. Ilyenek például az antibiotikumok, amiket egyébként is csak az orvosi előírásnak megfelelő ideig és mennyiségben szabad alkalmazni, valamint a folyékony halmazállapotú készítmények, így a szemcseppek. Utóbbiak könnyen beszennyeződhetnek, a szem pedig kifejezetten érzékeny a különféle kórokozókra. Az inzulin- és a nitroglicerin-tartalmú készítmények esetén is fokozottan oda kell figyelni a lejárati időre. Szintén ügyelni kell azoknál a gyógyszereknél, ahol a hatóanyag mennyiségének kismértékű csökkenése is gondot okozhat, ezek például a pajzsmirigygyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták.

Nem lehet a gyógyszert szemétbe dobni

A gyógyszerek szavatosságát a tárolásuk is jelentősen befolyásolhatja. Az ideális körülményeket általában a betegtájékoztató, illetve a csomagolás tartalmazza. Amennyiben nincs különösebb kikötés, akkor is érdemes fénytől védett, nem túl meleg, szoba-hőmérsékletű helyen tárolni a készítményt. Hűtőszekrényben csak akkor lehet tartani, ha ezt nem tiltja a betegtájékoztató. Ha a készítmény állaga, színe szemmel láthatóan megváltozott, akkor sem javasolt már a felhasználása.

Mi a teendő, ha lejárt gyógyszerre bukkan az ember az otthonában? A fentiekből látszik, hogy a legbiztonságosabb, ha nem veszi be. Ugyanakkor a kukába sem szabad dobni, mivel veszélyes hulladéknak minősül, ami szennyezheti a környezetet. A lejárt szavatosságú készítményeket a gyógyszertárakban kell leadni, ehhez gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozok állnak rendelkezésre. Ezekbe nem kerülhetnek injekciós tűk, illetve tűz- és robbanásveszélyes hulladékok sem - az ilyen termékeket az egészségügyi intézményekben található veszélyesanyag-gyűjtőkben lehet elhelyezni.

Vény nélkül kapható, de emelheti a vérnyomást

Megfázás és allergia esetén sokan a legkülönfélébb, vény nélkül kapható készítményeket próbálják ki, hogy enyhüljenek a panaszaik. Azonban ezekkel sem érdemes túlzásba esni, azoknak pedig különösen vigyázniuk kell, akik krónikus betegségekkel élnek, illetve rendszeresen gyógyszert szednek.

Sokan használják ezeket a vény nélkül kapható készítményeket, de jobb velük vigyázni: megemelhetik a vérnyomást

Magas vérnyomás esetén érdemes körültekintően választani a vény nélkül kapható készítmények közül.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük