Torokfájás a légkonditól: erre kell figyelni, hogy ne jelentkezzen

A torokfájást a legtisztább és leggondosabban karbantartott készülék is kialakíthatja.

légkondi iroda nő munkahely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légkondicionáló miatti torokfájás sokaknak szenvedést okoz a nyári időszakban, aminek több oka is lehet, de legtöbbször a berendezés nem megfelelő használatáról van szó.

Dr. Gulyás Tamás, a Vitaminsziget szakértője eloszlatta a tévhiteket, és praktikus megoldásokat ajánlott a megelőzésre.

Nem a kórokozók a probléma legfőbb kór okozók

Sokan, ha megfájdul a torkuk a légkondicionálótól, rögtön valamilyen fertőzésre, a berendezésben megtelepedő bacilusokra gondolnak. A légkondicionáló miatti fertőzések valóban komoly problémát jelenthetnek, de ez ritkább jelenség, mint egy torokfájás. 

no-torok

Ha visszatekintesz, legelőször a légiós betegség volt az, amit konkrétan a légkondicionáló okozott azáltal, hogy a berendezésben elszaporodtak a kórokozók. A betegség egy veterán légiós találkozóról kapta a nevét, ahol a klímaberendezésben elszaporodott baktériumok sokakat megbetegítettek. A Legionella azért érdekes, mert egy vízkedvelő baktérium, amivel nap mint nap kapcsolatba kerülhetsz, ha viszont vízpermettel a tüdőd mélyére lélegzed, valódi tüdőgyulladást okoz. 

A légkondicionáló berendezések belsejében a lecsapódó pára miatt mindig van folyadék, melyben kórokozók telepedhetnek meg. Ezek legtöbbször gombák, de baktériumok is előfordulhatnak. Az általuk okozott légúti tünetek nem is fertőzések, hanem sokkal többször allergiás reakciók, melyeket kiváltanak, illetve fenntartanak. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen cseréltesd ki a berendezések szűrőit, illetve fertőtlenítsd is a rendszert.

De mi okozza a torokfájást?

A torokfájás valódi oka a szárazság és a hideg, mégpedig ebben a sorrendben. A légkondicionáló berendezések nemcsak hűtenek, hanem szárítják is a légteret. Így azokban a helyiségekben, ahol megy a légkondi, sokkal szárazabb a levegő, ami irritálja a légutakat. 

shutterstock 550656967

Az irritáció hosszabb távon steril gyulladáshoz vezethet. Ráadásul a száraz légutak nehezebben tisztulnak, és könnyebben telepednek meg bennük kórokozók, így a fertőzésekre való hajlam is nő, amihez már semmi köze sincs a légkondicionálóban megtelepedett kórokozókhoz. A másik probléma a direkt hideg levegő. A hideg levegőnek légúti irritáló hatása van, és az arra hajlamosaknak megfázást vagy más tünetet, például migrént, végtagfájdalmat okozhat.

A helyes légkondihasználat 

A panaszok megelőzéséhez szükséges, hogy előre gondolkodj. Ez már a tervezésnél is érdekes. Megfelelő helyiséghez megfelelő méretű légkondicionálóra van szükség, ha ugyanis az adott helyiséghez kicsi a légkondi kapacitása, állandóan fújni fog, hogy megfelelően hidegen tartsa a helyiséget. Ennek hatását nem kell magyarázni.

A felszerelés helye ugyanilyen fontos, a helyiség egyenletes hűtéséhez ugyanis az kell, hogy rendesen körbeáramoljon benne a levegő, nem szabad, hogy pangó részek alakuljanak ki. Az sem jó, ha az ágyad vagy az irodai térben az íróasztal felett van közvetlenül, és egyenesen rád fúj egész nap. 

Az ész nélküli használat szintén nem kedvez a torokfájás megelőzésének. Télen sem 18 fokot tartasz a szobában, akkor nyáron miért kellene jeget fújni magadra? A hidegebb levegő elérésére még a megfelelő kapacitású légkondicionáló is folyamatosan és nagy áramlással kell, hogy dolgozzon, és a levegőt is jobban szárítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A másik ok, amiért nem szabad túlhűteni a helyiséget, az, hogy a melegből hidegbe, hidegből melegbe járás megterheli nemcsak a légutakat, de az egész szervezetet is. Nem szabad, hogy a kinti levegő és a légkondicionált helyiség hőmérséklete között óriási különbség legyen. 

Tippek a megelőzésre

A levegő szárazságát kétféleképp orvosolhatod.

  • Párásíts, vagy bármennyire furcsának tűnik is, tarts az asztalon egy tál vizet. 
  • Időnként szellőztesd át a helyiséget. Erre jön az az ellenérv, hogy ne engedjük be a meleget. Ha a klíma megfelelően és folyamatosan megy, akkor az a kis levegőcsere nem fogja felmelegíteni a helyiséget. 

Autó esetén is érdemes néha szellőztetni, de fontos az is, hogy árnyékolj, ne melegedjenek fel az ülések és a műanyag felületek, mert akkor valóban nehezebb megfelelően lehűteni az autót.

Utazás előtt érdemes előre beindítani a kocsit, lehűteni - akár jóval hidegebbre állítva a klímát -, majd, amikor beülsz, ezt vedd vissza, és normális hőmérsékletet állíts be az útra.

Durva képeken az irodai munka hatása

Nem a légkondi a legveszélyesebb az irodában: vigyázz az egészségedre, a visszértől kezdve a gerincferdülésig sajnos számos kockázat leselkedik rád.

Ezt is szeretjük