Zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet, ha nem törődsz ezzel a szervvel: 5 dolog, ami védi a gyomrot

A gyomor egészsége nagyban befolyásolja a szervezet zsírraktározását, érdemes odafigyelni azokra a dolgokra, amik védik a szervet.

Legjobb gyomorvédők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomor mikrobiomja, a benne élő baktériumok, gombák számos lényegi anyagcsere-folyamatot befolyásolnak a szervezeten belül. A bélflóra jótékony baktériumaitól függ az immunrendszer megfelelő működése, a tápanyagok felszívódása, az étvágy, sőt még a mentális egészség is.

Az életmód, azon belül is az étrend nagyban befolyásolja ezt az érzékeny, szervezeten belüli ökoszisztémát, aminek kényes egyensúlyára érdemes odafigyelni. 

A legjobb gyomorvédők

Amit megeszel, az nem csak neked szolgál táplálékul, hanem a benned élő több milliárd mikrobának, aminek egy része a gyomorban lakik. Ezek még a vércukorszintet is befolyásolják, ezenkívül azt, hogy hogyan raktározza a szervezet a zsírt, és az éhségérzetért felelős ghrelin hormont termelődését is. Az alább látható életmódbeli szokások elősegítik a gyomor védelmét, egészségét. 

GettyImages-1226274598

Rostban gazdag táplálkozás

A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, diófélék, tejles kiőrlésű gabonák olyan rostokat tartalmaznak, amiket imádnak a mikrobák. Ezek az emésztetlenül végighaladó növényi szénhidrátok tápanyagot nyújtanak számukra. Dr. Megan Rossi, aki a "gyomor doktorként" vált ismertté, úgy tartja, hogy harminc különböző növényfélét kellene fogyasztani egy embernek hét nap alatt, mivel az eltérő mikrobák eltérő tápanyagokat fogyasztanak - minél változatosabb az étrend, annál változatosabb a bélflóra is. Ha legalább már sikerül napi szinten 6 gramm rostot bevinni, azzal jelentősen javul a bélflóra és a gyomor állapota is. A prebiotikus ételek ugyanúgy fontosak, ilyenek a banán, a hagymafélék, a káposzta, a zab, a spárga, a nektarin, az áfonya és a grapefruit is.  

A rostfogyasztás növelésével párhuzamosan a bevitt folyadékmennyiséget is növelni kell, hogy elkerülhetővé váljon a puffadás, egyesek érzékenyek is lehetnek a rostokra. 

Erjesztett ételek

Az erjesztett ételekben, mint a kefirben, joghurtban, savanyúkáposztában, kimchiben baktériumok és élesztőgomba van, ezek adják nekik a savanykás ízüket - konkrétan élő baktériumokat tartalmaznak. Nagyon jótékony hatással bírnak a gyomor mikrobiomjára, kiegyensúlyozhatják a jótékony baktériumok számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mindezek mellett általában tápanyagban gazdag élelmiszerek, melyek fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, legtöbbször rostokban, fehérjékben és esszenciális zsírokban bővelkednek, amik lényegesek az egészségmegőrzés szemponjátból is.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek mérsékelt fogyasztása

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a chipsek és a reggelizőpelyhek, épp az ellenkezőjét művelik a mikrobiommal, csökkentik a diverzitását. Sőt, olyan baktériumok jelenlétét növelik, amik épp hogy károsak lehetnek. Ezek az élelmiszerek javarészt gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, rostban nagyon szegények, így a gyomor és a bélrendszer lakói nem jutnak hozzá az őket éltető tápanyagokhoz. Ezekben hozzáadott cukor, zsír, só van, amik épp hogy lassítják az anyagcsere-folyamatokat, és rendszeres fogyasztásuk a zsírpárnák lerakódását eredményezi.

Az esti nassolás kihagyása

A késő esti falatozásokat érdemes elfelejteni, vagy legalábbis arra figyelj, hogy a nap utolsó és a nap legelső étkezése között legalább 12 óra teljesen el, hogy beinduljon a zsírégetés. Ez a gyomor mikrobiomjának is jót tesz, mert szüksége van egyfajta pihenésre, regenerálódásra, ami hozzátartozik a szervezet természetes cirkadián ritmusához. Egy 2021-es kutatás szerint például, akik ramadán idején böjtöltek, azoknak sokkal változatosabb volt a mikrobiomjuk.

GettyImages-135537873

Rendszeres mozgás

Sokak számára meglepő lehet, de a testmozgás is rengeteget számít abban, hogy mennyire változatos a bélflóra. Egy 9 hetes tanulmányban a biciklizés hatását vizsgálták, és a kezdeti állapotukhoz képest a végén a résztvevőknek sokkal változatosabb lett a mikrobiomjuk. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert a magas intenzitású edzés növeli a hajlandóságot arra, hogy a személy egészségesebb ételeket válasszon, tehát elképzelhető, hogy a gyomorflóra amiatt változott pozitív irányba, és az edzés ezt csak közvetetten segítette elő. A Harvard Egyetem kutatói szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív edzést kellene beiktatni a jó egészség érdekében. 

Olvass tovább: a legjobb, fogyást segítő italokat gyűjtöttük össze

Ezek az italok tényleg beindítják a fogyást emésztésserkentő hatásuk miatt, a bennük lévő hatóanyagok még a zsírbontást is gyorsítják.

Serkentik az emésztést, gyorsítják a zsírbontást: a legjobb, fogyást segítő italokat gyűjtöttük össze

Ezek az italok tényleg beindítják a fogyást emésztésserkentő hatásuk miatt, a bennük lévő hatóanyagok még a zsírbontást is gyorsítják.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük