A lázgörcs jellemző tünetei: 3 életbevágó dolog, amit tudnod kell róla
Ez okozhatja az ijesztő tünetekkel járó görcsös rohamot.

nagykep?cikkid=170179&kep=lazmerok-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lázgörcs szónak már a hangzása is kifejezetten ijesztő, nem beszélve a jelenségről magáról, megtapasztalása esetén a kívülállók például gyakran hiszik azt, hogy elszenvedője életveszélyben van.

Bár utóbbi szerencsére nem feltétlenül igaz, a lázgörccsel mindenképp foglalkozni kell, súlyosabb problémák is állhatnak ugyanis a hátterében, nem beszélve arról, milyen fontos tisztában lenni azzal, kialakulása esetén mit szabad tenni, és mit nem.

Mi az a lázgörcs?

A lázgörcs egy görcsroham, mely jellemzően akkor alakul ki, ha a láz nagyon hirtelen szökik fel, mert a gyors hőmérséklet-emelkedés hat az idegrendszerre is. Jelentkezhet magas láz, de akár hőemelkedés esetén is.

A törzs a végtagokkal együtt rángatózni kezd, emellett bekövetkezhet eszméletvesztés is, jelentkezhet továbbá a végtagok feszülése, a szemek kimerevedése is. A görcsös roham néhány másodperces is lehet, de akár percekig is tarthat.

Kinél alakulhat ki a roham?

A lázgörcs a leggyakrabban gyermekeknél alakul ki, jellemzően hat hónapos és ötéves kor között. Az első ilyen roham általában egyéves kor után jelentkezik, iskolás korukra azonban a gyerekek legnagyobb része kinövi.

A lázgörcs kialakulásának oka gyermekeknél leginkább az, hogy alacsony a görcsingerküszöbük, tehát a legtöbb esetben náluk maga a láz okozza a problémát, és jó esetben nincs összefüggésben súlyosabb okokkal.

A felnőtteknél azonban más a helyzet: a szó szoros értelmében vett lázgörcs náluk ritka esetben jelentkezik, ugyanakkor kialakulhat hasonló állapot, ilyenkor azonban nem csupán a láz, de más, súlyosabb ok is megbújhat a háttérben.

Ilyen lehet a lázzal szintén együtt járó agyvelő-, illetve agyhártyagyulladás az idegrendszer érintettsége miatt - a szakirodalom ezt már nem hívja lázgörcsnek, de ugyanolyan görcsös rohamot jelent -, emellett epilepszia is állhat a háttérben, mely láz hatására is okozhat rohamot.

Mit kell tenni, ha jelentkezik a roham?

A legfontosabb, hogy nem szabad pánikba esni. A rohamot elszenvedő személyt tilos lefogni, leszorítani, érdemes azonban a fejet oldalra fordítani, és tisztán tartani a légutakat. A rohamnak hamarosan oldódnia kell, ennek ellenére azonban fontos értesíteni az orvost, különösen, ha először tapasztalható a roham, és nem tudni az okát.

Ha gyermek esetében megállapították, hogy hajlamos a lázgörcsre, a roham enyhítésére adható kúp, mely oldja a görcsöt, emellett fontos a magas láz csillapítása is. A legtöbb esetben azonban a rohamnak nyomtalanul el kell múlnia, ha túl sokáig tart, illetve túl hamar megismétlődik, vagy utána idegrendszeri tünetek tapasztalhatóak, nagyon fontos az alapos kivizsgálás, mert komplikáltabb esetről lehet szó. A roham utáni fáradtság, aluszékonyság normális jelenség.

Felnőttek esetében a rohamot általában súlyos betegségek okozzák, így érdemes azonnal orvost hívni, egy agyhártya- vagy agyvelőgyulladásnak ugyanis nagyon súlyos következményei lehetnek.

Ezt is szeretjük