Mikor nem kell csillapítani a lázat? Nagyon fontos feladatot lát el a szervezetben
Fontos szerepe lehet a láznak a fertőzések leküzdésében, amiről a Semmelweis Egyetem új videójában tájékoztatnak.

GettyImages-683215334
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk „libabőrösek”? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén?

Ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának legújabb, a lázról szóló epizódja.

A láz oka

A szervezet hőszabályozó központja az agyban található hipotalamusz. A test belső hőmérséklete nagyjából állandó, átlagosan 37,5°C függetlenül attól, hogy kánikulában vagy sarkvidéki hidegben tartózkodunk. Ugyanakkor a bőrünk ennél hűvösebb: a hónaljban általában 36-36,5°C mérhető, és egy napon belül is tapasztalható benne kisebb ingadozás.

A láz része az immunrendszer összehangolt működésének, testünk természetes védekező reakciója a különböző betegségek, többnyire gyulladások, fertőzések ellen.

A láz csillapítása

A magas testhőmérséklet a kórokozók egy része számára elviselhetetlen, így bizonyos fertőzések esetén elősegítheti a gyógyulást. A láz legtöbbször rövid időn belül magától is elmúlik - ilyenkor fontos a folyadékpótlás -, ugyanakkor ha napokig, hetekig fennáll, az megterheli a szervezetet, így elsősorban az idős, illetve a krónikus betegek esetén indokolt lehet a csillapítása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fertőzések kapcsán jelentkező láz előidézhet lázgörcsöt, ami többnyire hatéves kor alatt fordul elő, és az esetek harmadában van családi előzménye is. A végtagok rángásával és eszméletvesztéssel járó állapot bár rémisztő lehet, de legtöbbször veszélytelen, mivel néhány perc alatt magától megszűnik. Azonban az öt percnél hosszabb ideig tartó görcsroham esetén mentőt kell hívni, mert az súlyosabb betegségek bevezető tünete is lehet.

Tilos ezt csinálni, ha lázad van

Sokan nem tartják be, és még rosszabb állapotba kerülnek tőle.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük