5 dolog, ami szigorúan tilos láz esetén, hiába ajánlják: csak súlyosbítja az állapotot
Magas láz esetén néhány gyógyítónak hitt szokás ronthat is az állapoton.

laz fejfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos betegség, a megfázás, az influenza és más vírus-, valamint bakteriális fertőzések, gyulladással járó betegségek tüneteként is jelentkezhet a hőemelkedés és a láz, amely tartósan ágynak döntheti az embert.

A láz a szervezet természetes védekezőreakciója a fertőzések esetén, a testhőmérséklet változása - hónaljban mérve - 37°C felett hőemelkedésnek, amely még nem feltétlenül szorul csillapításra, 38°C felett pedig láznak minősül. A panasz gyakran jár együtt hidegrázással, fáradtsággal, izzadással, pulzusemelkedéssel és akár lázgörccsel. Néhány dolog ilyenkor különösen kerülendő.

Forró fürdő: láznál már tilos

A megfázásnál kézenfekvő lehet, és tünetek nélkül még jól is eshet a forró fürdő, ám láz esetén sajnos tovább ronthat a helyzeten, mivel a meleg hatására tovább emelkedik a pulzus, és felhevül a test, ami nagyon megterhelő a védekező szervezet számára.

Hűtőfürdő hideg vízzel

A tartós, magas láznál a szövődmények elkerülése végett is szükséges a csillapítás, ám nem mindegy a módszer. A hűtőfürdő vagy a priznic lázcsillapító hatású, ám tilos a lázas beteget túl hideg vízbe ültetni, azzal ugyanis - amellett, hogy borzalmas érzés - tovább súlyosbodhat a betegség. A testtel azonos hőmérsékletű víz jelenti a jó megoldást, a melegből fokozatosan kissé hidegebb hőmérsékletű vízre váltva.

Tiltott a sport is

A rendszeresen végzett sport a betegségek megelőzésére alkalmas módszer, ám a legyengült, felhevült test számára óriási megterhelést jelent. Minden, ami energiát von el a védekező szervezettől, gátat szab a fertőzések legyőzésében is, ezért ilyenkor kötelező az ágynyugalom és a sok alvás a mielőbbi gyógyulás érdekében. A láz elmúlását követően, a betegségből való gyógyulás ideje alatt alacsony intenzitású mozgás, séta javasolt.

Masszázs: emeli a testhőmérsékletet

Bár nyilvánvalóan senki nem készül a wellnessbe lázasan, az otthoni masszázs sem javasolt ilyenkor. Az egészséges test számára jólesik, ám a vérkeringés serkentésével a magasabb testhőt tovább emeli, ezzel pedig éppen megakadályozza a lázcsillapítást.

Szüneteltesd a diétát!

A láz megemelkedésekor a szigorú fogyókúra szüneteltetése javasolt, mivel a koplalás tovább gyengíti a testet. Bár jellemző az étvágytalanság, a tápanyagok pótlása kulcsfontosságú, sokat segít a gyógyulásban. A só- és folyadékpótlásban hasznosak a zöldség- vagy húslevesek, a vitaminokat biztosítják a turmixok, a gyümölcsök, a könnyen emészthető zöldségek, de pirítóssal és kekszekkel is javítható az étvágy.

A magas láz csillapításában segítenek a paracetamolt, ibuprofent, acetil-szalicilsavat vagy aminofenazont tartalmazó gyógyszerek, amelyek szedéséről fontos a háziorvossal egyeztetni telefonon. A nem múló panaszokról is értesítendő az orvos, aki szükség esetén alaposabb kivizsgálást és szakorvosi kezelést rendelhet el.

Probiotikus ételek az egészségért

A gyógyszerszedés, különösen egy antibiotikumkúra megviseli a szervezet bélflóráját is, amely probiotikus készítményekkel és ételekkel támogatható. Az immunrendszer is erősödik fogyasztásukkal.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük