Összefolynak a betűk? Csak távolabbról látod jól a monitort? Van sokkal jobb megoldás, mint az egyszerű olvasószemüveg

A látás romlása általában természetes folyamat, de a megfelelő megoldásért érdemes szakemberhez fordulni.

shutterstock 1018634527

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Ofotért támogatta.

Ha elmúltál negyven, egyszer csak azt tapasztalod, hogy csak távolabbról látod jól a képernyőt vagy olvasáskor a betűket. Ne aggódj, ezt egy természetes élettani folyamat okozza, amit egy megfelelően kiválasztott szemüveggel egyszerűen orvosolhatsz.

40-45 éves korban a látás megváltozik, nehezebb közelebbre fókuszálni. Érdemes odafigyelni, ha

• egyre távolabbra kell tartani a könyvet vagy tabletet, amit eddig 30-40 cm-ről könnyedén el tudtál olvasni, most homályossá válik, az apró betűk összefolynak;
• nehéz közelre fókuszálni, ezért a távolság növelésével és hunyorgással próbálsz élesebben látni;
• túlságosan aprók a monitoron látható betűk, ezért fel kell nagyítanod mindent;
• az esti fényekben, olvasólámpa mellett vagy rosszabb fényviszonyok esetén még nehezebb olvasni;
• a nap végére elfárad a szemed;
• sokat fáj a fejed.

Ha a fenti jeleket tapasztalod, már nálad is fennáll a presbyopia állapota.

- A presbyopia a szemünkben levő szemlencse alkalmazkodóképességének a korral járó csökkenése vagy elvesztése, ennek lényege, hogy a kor előrehaladtával a szemlencse elveszíti a rugalmasságát - mondja Bariné Koncsol Erika, az Ofotért optometristája.

- Jobb fényviszonyok esetén, természetes fénynél még kevésbé észleljük a problémát, estére azonban elfárad a szemünk, azt vesszük észre, hogy rosszabb fényviszonyok mellett még nehezebb az olvasás. Nem szívesen olvasunk, vagy foglalkozunk olyan tevékenységekkel, mint a varrás vagy az otthoni manikűrözés. A gyakran előforduló fejfájás is jelezhet presbyopiát - folytatja a szakértő.

A rossz hír: nem lesz jobb. A jó hír: van megoldás

Nem érdemes húzni az időt, ha az első, a szemlencse rugalmasságának elvesztésére utaló jeleket tapasztalod, a helyzet ugyanis nem lesz jobb, ez egy természetes élettani folyamat - figyelmeztet az optometrista. Mindenképp érdemes felkeresni egy szemészeti szakrendelőt vagy optikát, és látásvizsgálattal ellenőrizni, szükség van-e szemüvegre.

shutterstock 104180069

A dioptriák száma mellett arról is beszélni kell a szakemberrel, hogy milyen típusú szemüveglencsét érdemes választani. Nem könnyű azonban eligazodni a szemüveglencsék között, ezért segítünk képbe kerülni.

A többfunkciós olvasószemüveg

Ha irodai munkát végzel, akkor fontos, hogy egyaránt élesen lásd a monitort, az asztalodon levő jegyzeteket és a kollégákat is. Valószínűleg nem akarod ötpercenként cserélgetni és keresgélni a megfelelő dioptriával rendelkező szemüveget, vagy a nyakadba akasztva hordani a több különböző szemüvegedet, elrontva az aznapi szettet.

A monitor előtt, illetve íróasztalnál dolgozóknak a többfunkciós olvasószemüveg a megoldás.

- A normál olvasótávolság 30-40 centiméter, de egy asztali számítógép általában karnyújtásnyira vagy még messzebb van a pácienstől. Ezzel a szemüveggel nem csak olvasótávolságra, hanem messzebb is látunk - mondja Bariné Koncsol Erika. - Ezt a szemüveget kifejezetten az asztalnál, monitor előtt végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztették ki.

shutterstock 1146783344

A többfunkciós olvasószemüveget ezenkívül nem csak irodai munkánál lehet bevetni. Főzéskor például ugyanazzal a szemüveggel láthatod tökéletesen a receptet és a készülő ételt, de jó szolgálatot tehet barkácsolás esetén is.

Ezzel szemben az egyszerű olvasószemüvegekkel csak az olvasnivalót látod, de le kell venned, ha távolabbi, például a laptopod monitorján levő szöveget akarod élesen látni, különben homályosan látsz, és szédülni fogsz. Az olvasószemüveg ráadásul éppen akkor kerül majd a táskád legmélyére vagy a lakás egy ismeretlen pontjára, amikor a legnagyobb szükség van rá - például el kell olvasni egy árcímkét vagy termékleírást a boltban. Az olvasószemüveget állandóan keresgélni kell, és le-fel kapkodni aszerint, hogy éppen hova nézel. Ezek alapján ez a lencse a legjobb megoldás mindenkinek, akiknek távoli szemüvegre még nincs szükségük, de az olvasás és a karnyújtásnyira végzett tevékenység már nehézséget okoz.

Mire jó a multifokális szemüveg?

Egy másik lehetőség a multifokális szemüveg, amivel minden irányba és minden távolságra élesen láthatsz.

- Ezt a szemüvegtípust egyszerre három funkcióra tudjuk használni, távolra, köztes távolságra, és olvasni - magyarázza az Ofotért szakértője. - Lehet vele kirándulni, autót vezetni, látjuk vele a műszerfalat és a telefonunkat, vagy a boltba betérve az áruk árát, összetételét és a bevásárlólistát is.

A szemüveglencse felső része távollátást segítő dioptriát kap, és lefelé haladva fokozatosan változik a lencse erőssége, míg el nem éri a lencse alján az olvasódioptriát, így a megfelelő fejtartással mindig megtalálhatjuk rajta azt a pontot, amivel az adott távolságra éles képet kapunk.

shutterstock 1203624637

Nagy előnye, hogy csak egyetlen szemüveget kell magunkkal vinnünk, a megfelelő fejtartás elsajátítása után egy szemüveggel minden távolságra, minden élethelyzetben megfelelő látásélményt nyújt.

Az, hogy melyik típusú szemüveglencsét érdemes választani, mindig az aktuális életkörülményeinktől függ.

40 év felett 1-2 évente ellenőriztessük a látásunkat

- 40-45 éves kortól körülbelül 50 éves korunkig viszonylag gyorsabban romlik a látásunk, gyorsabban veszíti el a szemlencse a rugalmasságát, ezért kétévente, számítógépes munka esetén akár évente változhat a dioptria. Ezért évente javasolt egy-egy kontrollvizsgálat, de kétévente feltétlenül szükséges, hogy felkeressünk egy szakembert - tanácsolja az optometrista. Hozzáteszi, hogy a látás romlása egy idő után megáll majd. A szemlencse elveszíti alkalmazkodóképességét körülbelül 65-70 éves korig, és a dioptria már nem változik, csak abban az esetben, ha szembetegség alakul ki.

Ételek a szem védelméért

Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

Ezt is szeretjük