Kiderült, mit tesz a szennyezett levegő a szemmel: friss kutatást tettek közzé
A légszennyezés növekedése fokozza a visszafordíthatatlan látásromlás kockázatát egy új tanulmány szerint.

legszennyezes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A University College London, röviden ULC kutatói Anglia-, Skócia- és Wales-szerte azt találták, hogy még a csekély légszennyezés is növelheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció, röviden AMD, vagyis szemfenéki meszesedés kockázatát.

Az AMD a gazdag ország ötven év feletti lakosai körében a gyógyíthatatlan látásvesztés vezető oka. Az AMD összefügg az olvasáshoz, az arcfelismeréshez és a bonyolultabb, finomabb részletekből álló feladatok elvégzéséhez szükséges központi látással. A betegség fő kockázati tényezői a gének, az öregség és a dohányzás.

Megnőtt a betegség kialakulásának esélye

A British Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a legszennyezettebb területeken élőknél nyolc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség - olvasható a CNN amerikai hírtelevízió honlapján.

GettyImages-140398665
Fotó: Janxi / Getty Images Hungary

A kutatók a félmillió ember részvételével készült brit Biobank egészségügyi adatbázisból több mint 110 ezer páciens adatait tanulmányozták, az alanyok 40-69 évesek voltak. Szemészeti mérések és kérdőívek segítségével megnézték, kiknek van, és kiknek nincs makuladegenerációja, majd összevetették azzal, hogy lakóhelyük mennyire számít szennyezett levegőjűnek.

- Azok körében, akik szennyezettebb helyen laknak, gyakoribb az AMD - közölte Paul Foster az UCL szemészprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudós szerint a makuladegenerációval összefüggő fő szennyezőanyagok a szállópor, pm 2,5 és a nitrogén-oxidok. Ezek a parányi szemcsék belélegezve a tüdőn át a véráramba jutnak, amely szerteszét szállítja őket a szervezetben. A szemben a jó vérellátottság miatt okoznak különösen nagy kárt.

8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását

Jól összeállított, változatos étkezéssel sokat lehet tenni a látás védelmében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük