Gyulladáscsökkentő, és véd a fertőzésektől: az inkák csodaszerének tartják az immunerősítő lapachoteát

A lapachokéregből készült tea a fertőzésekkel is felveszi a harcot.

lapacho-tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet a világ minden táján megoldást kínál az egészségmegőrzésre. A lapacho vagy más néven Pau D'Arco a Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben honos tabebuia fa kérgéből készül, kedvező egészségügyi hatásai miatt a népi gyógyászatban régóta használt teanövény, az inkák csodaszerének is nevezik.

A tabebuia fa belső kérge naftokinonszármazékokat tartalmaz, főként lapachol és béta-lapachol vegyületeket, lehetséges egészségügyi előnyei nagyrészt ezekhez köthetők. A naftokinonok farmakológiás hatása közé tartozik a baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő potenciál.

A lapacho hatásai

A teanövény népszerűsége a népi gyógyászatban elsősorban gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásának köszönhető. 

Elsősorban a különféle megbetegedésben felelősnek tartott krónikus gyulladások csökkentésében lehet eredményes a növény kivonata. Laboratóriumi és állatkísérletek egyaránt alátámasztották, hogy gátolhatja a gyulladásos reakciót okozó anyagok felszabadulását a szervezetben. Ennélfogva akár egyes gyulladással járó kórképek, mint az ízületi porckopás (osteoarthritis) kiegészítő kezelésében is alkalmazható lehetne kellő tudományos bizonyítást követően.

A lapachokéreg a testtömeg csökkentésében is hatásos lehet, egyes kísérletek arról tanúskodnak, hogy a lipázenzim gátlása révén segítheti a zsírégetést. A lehetséges mellékhatások, emésztőszervi problémák kimutatására és a dózis meghatározására további vizsgálatok lennének szükségesek.

A benne levő béta-lapachon a laboratóriumi vizsgálatok alapján gátolhatja akár az antibiotikum-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium szaporodását is, amely a veszélyes MRSA-betegségért felelős. Egy másik tanulmány szerint a növény kivonata a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium szaporodását is akadályozhatja, igaz, az antibiotikumoknál kevésbé volt hatékony.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A lapachóval kapcsolatos kutatások egyelőre laboratóriumi vizsgálatokra és állatkísérletekre korlátozódnak, ezért további, emberek körében végzett kutatások lennének szükségesek az erősség bizonyítására.

A lapacho tea, folyékony kivonat vagy kapszula formájában is kapható a drogériákban, gyógynövényszaküzletekben, webshopokban. Teaként fogyasztva 2-3 teáskanálnyi kérget 15 percig vízben javasolt főzni, és naponta háromszor inni belőle. A felszívódás a folyékony kivonatból hatékonyabb, az adagolás tekintetében a csomagoláson feltüntetett javaslatot érdemes követni. 

Vérhígító készítményt szedőknek és műtét előtt állóknak nem ajánlott, illetve az információk hiányossága miatt terhesség és szoptatás esetén sem. Diagnosztizált betegséggel élőknek feltétlenül kezelőorvosi egyeztetés szükséges a kúra elkezdése előtt.

Májvédő, gyulladáscsökkentő gyógynövények

A máj egészségének megőrzésében bizonyos gyógynövények is segíthetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük