Dohányzol a lakásban? Mérgező vegyületek maradnak a kanapén
Hiába szellőzteted ki a lakást, ha dohányzol odabent, a rákkeltő vegyületek maradnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányfüstből visszamaradt, különböző felületekre lerakódott mérgező anyagok jelentős genetikai károsodást okozhatnak az emberi sejtekben - állapította meg a világon elsőként egy, a témában úttörőnek számító tanulmány.

A dohányfüstből kiváló vegyületek gyakorlatilag minden felületen megtapadnak, de főként a textíliákon maradnak vissza. Az emberek szervezetébe elsősorban belélegzés, lenyelés vagy bőrrel való érintkezés útján kerülhetnek be ezek a mérgező anyagok.

Ezért ne dohányozz a lakásban!

A Kaliforniai Egyetem Laurence Berkeley Nemzeti Laboratóriumának szakemberei által készített tanulmány szerint a dohányfüstből származó lerakodás súlyosan károsíthatja az emberi DNS-t, és idővel még ártalmasabbá válhat - adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Főleg a kicsikre veszélyes

A szakemberek szerint a dohányfüstmaradvány különösen veszélyes lehet a kisgyerekekre, hiszen ők előszeretettel kúsznak-másznak a padlón, vagy esznek kézzel anélkül, hogy előtte megmosták volna, ezáltal bejuttatva szervezetükbe a mérgező anyagokat.

- Ez a legelső tanulmány, amely kimutatta, hogy a dohányfüstmaradvány mutációt előidéző hatással bír.

A füstből kiváló és lerakódó vegyületek egy része a leginkább rákkeltő anyagok közé tartozik, és ha ezek például ruhákon vagy szőnyegeken tapadnak meg, akkor különösen nagy a veszély a legkisebbekre nézve - húzta alá Lara Gundel, a tanulmány társszerzője.

Hónapokig veled maradnak a rákkeltő vegyületek

A kutatók egy sor különböző teszt segítségével próbálták kideríteni, hogy a dohányfüstből visszamaradó vegyületek valóban hosszan tartó DNS károsodáshoz és génmutációhoz vezetnek-e. A kutatók szerint az ilyen típusú lerakódások rendkívül alattomosak, mivel nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a dohányfüstmaradványok még a dohányzók kiköltözése után több mint két hónappal is kimutathatók voltak a lakásban lévő porban és különböző felületeken.

Megoldás: festés és textíliacsere

A hagyományos tisztítási módszerek - úgy mint a porszívózás, felmosás és szellőztetés - bizonyítottan nem csökkentik a méreganyagok jelenlétét. A szakemberek javaslata szerint a legjobb megoldás a textíliák átcserélése és a falak újrafestése. Az eredményeket a Journal Mutagenesis című folyóiratban közölték.

Ezt is szeretjük