Lábizzadás és szagok ellen: filléres, de hatékony házi praktikák a nagyitól
Ma is hatnak!
A hajdani népi gyógymódok között a lábizzadásra is találsz megoldást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban igencsak kellemetlen tud lenni, amikor a láb izzadásnak indul és mindenféle szagot is áraszt magából.

Ha te is küzdesz a problémával, akkor próbáld ki azokat a természetes házi praktikákat, amelyet már a nagyi is használt az ő idejében. Szerezd be a hozzávalókat a hozzád legközelebb eső gyógynövényboltban vagy patikában, és este ki is próbálhatod a lábfürdők valamelyikét.

Tea

A teában található csersavról kevesen tudják, hogy szárító hatással rendelkezik. Ha a lábad hamar izzadni kezd, pláne kánikulában, akkor érdemes beáztatni egy lavórnyi teakoncentrátumba, hogy megszűnjön a probléma.

Forralj egy liter vízben 3-4 feketetea-filtert körülbelül 10 percig és öntsd hozzá annyi hideg vizet, ami a lábadnak még kellemes hőmérsékletű. Áztasd bele a lábaidat legalább harminc percre, töröld szárazra egy tiszta törülközővel, végül szórd be lábhintőporral. Addig érdemes ezt a fürdőt ismételni – napi kétszeri alkalommal – ameddig fennáll a kellemetlen szag. Ezután elég heti kétszeri kezelés, ez megakadályozza, hogy újra kialakuljon az orrfacsaró odor.

Szódabikarbóna

A konyhában több olyan dolgot is találsz, amit sütés-főzésen kívül a lábizzadás ellenszereként is bevethetsz. Ahhoz, hogy megszűnjön a lábszag, érdemes a láb kémhatását megváltoztatni. Ebben segítségedre lehet a konyhai szódabikarbóna. Oldj fel egy evőkanálnyi fehér port egy liter vízben és vegyél benne negyed órás lábfürdőt. A műveletet heti kétszer ismételd meg a megfelelő hatás érdekében.

Ecet

Az ecet savanyít, ezáltal segít az izzadás és a szagok eltüntetésében, utóbbi remek tulajdonságát a konyhai szagok eltüntetésére is előszeretettel használják.

Egy deciliter ecetet keverj el egy liter vízben és szintén 15 percre áztasd bele a lábad. Hetente kétszer végezd a műveletet az optimális hatás elérésének érdekében.

Zsálya

A népi gyógyászatban a zsálya rendkívül közkedvelt gyógynövény. Puffadás és szájszag ellen szokták elsősorban alkalmazni, de mandulagyulladásra, fülfájásra és megfázásra is kiváló ellenszer lehet. Azonban a zsálya segít a verejtékmirigyek szabályozásában, segítségével könnyedén elbánhatsz az erős izzadással.

Három teáskanálnyi zsályát tegyél egy gézkendőbe és akaszd fel a csapra, hogy amikor megengeded a fürdővized, átfolyjon rajta a víz. 20 percig élvezd a zsályafürdő nyugtató hatását, majd töröld magad szárazra. Heti két alkalommal ismételd meg a zsályás fürdést és meglátod, helyreáll a verejtékezésed.

Ezt is szeretjük