Tilos ezt csinálnod, ha nem akarsz lábgombát!
5 dolog, amitől bármikor elkaphatod
Biztos, hogy elég elővigyázatos vagy? Makacs baj a gomba!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izzadás, a zárt cipőbe való befülledés gyakoribbá teszi az atlétaláb néven ismert bőrtünetek megjelenését. Ez a legmakacsabb gombás fertőzés a lábon, dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza szerint azonban megfelelő kezeléssel meg lehet szabadulni a kínos tünetektől.

Az atlétaláb tüneteit többfajta patogén gomba okozhatja, az uszoda, a közös zuhanyzók, a zárt cipő tartós viselete elősegíti a fertőzés kialakulását. Bizonyos betegségek, mint cukorbetegség, keringési rendellenesség is okai lehetnek. Egyes gyógyszerek tartós szedése is hajlamosít a fertőzésre, a meleg, nedves, sötét környezet pedig nemcsak a lábon, hanem a testhajlatokban is gombás bőrbetegség kialakulásához vezethet.

A tünetek sokfélék

Az atlétaláb tünetei eltérőek lehetnek, enyhe esetben a lábujjak között hámlás, berepedés, esetleg nedvedzés tűnik fel, főleg a két utolsó lábujj között. Kiterjedtebb tüneteknél bőrpír, hámlás jelentkezik a talpon, talpélen. Hólyagok és nedvedzés is előfordulhat, ekkor már irritáció is társulhat a gombás bőrtünetekhez. A tünetek a lábfejre is kiterjedhetnek. A bőrelváltozásokat általában viszketés, égő érzés, berepedések esetén fájdalom kíséri.

A gombásodás kezelése fontos, mert a berepedések egyéb kórokozók behatolását elősegítik a bőrbe, illetve a bőr alatti szövetekbe, így súlyos másodlagos fertőzések is kialakulhatnak. Lényeges a hajlamosító tényezők megszüntetése és a visszafertőződés megelőzése.

Tilos ezeket hordanod!

Szűk, vastag, gumitalpú cipő

A túl szűk cipők összenyomják a lábujjakat, így ideális táptalajt nyújtanak a gombáknak a szaporodásra. A műanyag cipők pedig azzal növelik a kockázatot, hogy melegen és nedvesen tartják a lábat, sokkal inkább, mint a bőr- és a vászoncipők. A cipő tehát legyen jól szellőző vagy lehetőség szerint legalább bőrtalpbetétes.

Vastag, műszálas zokni

A nem megfelelően nedvszívó zokni jelentősen növeli az atlétaláb kialakulásának kockázatát. Az orvos által ajánlott hintőporok viszont segíthetnek szárazon tartani a lábat.

Sportolás után is viselt sportcipő

Ha a sportolás végeztével nem cseréled le az átizzadt sportcipőt, azzal szintén többszörösére növeled a rizikót.

De ezeket is kerüld el!

Közös használati tárgyak

Kerüld más cipőjének, papucsának viselését, a zuhanytálcák, kádkilépők fertőtlenítésére figyelj oda, és a szállodai szobák padlózatán se mászkálj mezítláb.

Medence, közös zuhanyzó

Az olyan helyszíneken, melyek vizesek, párásak, valamint sok ember használja őket, könnyen terjed a fertőzés. Különösen igaz ez a legyengült immunrendszerű személyekre.

Hogyan segít az orvos?

A diagnózis az esetek nagy részében egyszerű a klinikai kép alapján. Ki kell vizsgálni, hogy fennáll-e más betegség is, például pszoriázis vagy ekcéma. Előfordulhat, hogy mintát vesz az orvos az érintett területről, és a tenyésztés eredménye alapján célzottan, szájon át szedhető gombaellenes szert rendel el. Enyhébb esetekben elég lehet akár a megfelelő, recept nélkül kapható szer is, ám ha komolyabb fertőzésről van szó, szükség van külsődleges és gyógyszeres kezelésre is a teljes gyógyuláshoz.

Ezt is szeretjük