Kellemetlen lábszag: 3 súlyos betegség, aminek tünete lehet
Izzad a talpad, és emellett rossz szagú is? Ellenőrizd le a tüneteket, komoly betegségre utalhatnak.

nagykep?cikkid=161330&kep=lab-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha izzad a lábad, és rossz szaga van, annak lehet egészen egyszerű oka is. A műbőr lábbelik irritációja, a strandok vagy uszodák gombákkal teli környezete vagy a műszálas zoknik okozhatnak ilyen tüneteket a talpon. Ha viszont az intenzív verejtékezés és a bőrön lévő baktériumok termelte jellegzetes szag mellett mást is érzel, akkor az nagyobb baj előjele lehet, aminek érdemes utánajárni.

A lábszag nem más, mint az izzadságban megtalálható baktériumok és gombák termelte toxikus anyag. Nem biztos, hogy betegségről van szó, lehet, hogy csak egy átmeneti állapotról, amely együtt jár a kellemetlen jelenséggel.

A legtöbb verejtékmirigy a talpon van, és ha a nedvesség már nemcsak csillogásban nyilvánul meg, hanem cseppekben és foltokban, akkor ajánlott kikérni az orvos véleményét. Ha testesebb alkatú emberről van szó, a láb izzadása is indokolt, hiszen a túlsúly többletterhet ró a szervezetre.

Hormonális probléma is lehet mögötte

Anyagcsere-probléma és enyhe pajzsmirigy-túlműködés jele is lehet a talp fokozott izzadása. Utóbbi esetében a túl sok hormon miatt felgyorsulnak az életfunkciók és az anyagcsere is. Ha a lábizzadástól és a kellemetlen szagoktól nemcsak önmagukban szenvedsz, hanem társul hozzájuk fogyás, hőemelkedés, kézremegés és szapora szívverés is, akkor érdemes az endokrinológust felkeresni, mert esélye van a hormonzavarnak.

Vizsgáld tovább a talpadat!

Ha már a lábnál tartasz, érdemes leellenőrizni, hogy van-e rajta olyan jel, ami arra utal, hogy komolyabb betegséggel nézel szembe. Kattints a képekre!

Diabétesz és lábizzadás

A cukorbetegség egyik kísérő tünete is lehet a lábizzadás. Az inzulinhatás miatt fennálló anyagcsere-problémák miatt nő a fertőzéshajlam. A magas cukortartalom miatt a bőr rétege és felszíne is táptalaja lehet a gombáknak és baktériumoknak, és ezzel együtt a fertőzéseknek is.

Az immunrendszer károsodása miatt intenzívebb lehet a rossz szagú verejtékezés a lábon. A cukorbetegségnek emellett nagyon sok más egyéb markáns tünete is van, mint például a nagyon magas vércukorszint, a drasztikus fogyás és a folyamatos fáradtság. Egyszerű vérvizsgálattal kizárhatod a diabéteszt, és akkor nem kell aggódnod a súlyosabb kór miatt.

Lelki eredetű problémáktól is izzadhat a talp

Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, ezért nagyon feltűnő formájánál tünete lehet az idegrendszeri túlterheltségnek, a pszichés problémáknak és a stressznek is. A talpon úgynevezett ekkrin mirigyek vannak, amelyek a normális hőszabályozástól függetlenül, szorongás vagy lelki krízis hatására is beindulhatnak. A láb túlzott mértékű izzadását orvosi nyelven hyperhidrosisnak nevezzük.

Ha kizártad a gombásodásra utaló jeleket és rizikófaktorokat, és a jelenség továbbra is fennáll, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy kizárja a mentális vagy lelki eredetű problémákat, amelyek depresszióval és súlyos szorongással is összefüggésben állhatnak.

Ezt is szeretjük