Kutatók bizonyították: a gyümölcslevek is rákkeltőek lehetnek
Egy külföldi tanulmány világított rá, hogy a gyümölcslevek magas cukortartalmuk miatt veszélyesek.

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

A kockás még mindig sikkes viselet: elképesztően nőies lesz az összhatás, ha így viseled »

Julianne Moore hajszíne ellenállhatatlan: 6 nő, aki nem a szőke mellett döntött, és pont ezzel tűnt ki »

Jó néhány plusz kiló van rajta, és nem fél megmutatni: Barbie Ferreira büszke nőies vonalaira »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az egészséges életmód egyik alapköveként számon tartott gyümölcslevekről meglepő eredményt hozott egy, a közelmúltban végzett kutatás. Ezek az üdítők bélrákot okozhatnak, derül ki a tanulmányból. Persze egy nap egy pohárral megihatsz kedvenc gyümölcslevedből, de a túlzott fogyasztást érdemes elkerülni.

Átfogó kutatás a rák megelőzéséért

Ausztrál tudósok kutatásukban az elfogyasztott zöldségek és a gyümölcsök hatását vizsgálták a bélben kialakuló rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. A tanulmány készítése közben derült ki az is, hogy a gyümölcslevek ártalmasak, sőt, rákkeltők lehetnek.

A kutatásban 939 egészséges és 834 bélrákban szenvedő ember vett részt, akik egy, az egész életvitelükkel, betegségeikkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki. Egyedülálló módon a rosszindulatú daganatos betegség bélszakaszban található helyét is figyelembe vették a kutatás készítői.

Csak a nyers zöldség rákellenes

Az eredmények alapján elmondható, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A vastagbélráktól a káposztafélék, brokkoli, karfiol és kelbimbó véd. Ugyanezen a területen a sötétsárga zöldségek és az alma fogyasztása is pozitív hatást fejt ki. A meglepő felismerést pedig az jelentette, hogy gyümölcsléfogyasztással nem lehet kiváltani a nyers gyümölcsök hatását. Sőt, a gyümölcslevek elő is segíthetik a rosszindulatú daganatok kialakulását. A nagy mennyiségű gyümölcsléfogyasztás bélrákhoz vezethet.

Problémák a gyümölcslével

Sokan még most sem tudják, hogy a gyümölcslevek közül csak a 100%-os az, ami egészségesnek mondható. Az elmúlt évek során azonban még ezekkel kapcsolatban is derült ki negatívum. Az ausztrál kutatók véleménye szerint az egyik ilyen tényező, hogy a feldolgozás során a rostanyagok elvesznek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy állatkísérletek során már találtak összefüggést a glükóz és fruktóz, azaz a cukrok és a vastagbélben kialakult betegségek között.

Magas cukortartalom

Nemcsak a hozzáadott cukrot tartalmazók veszélyesek, a natúr gyümölcslevek is nagyon kalóriadúsak. Gondolj bele, hogy hány narancs kell pohár narancslé elkészítéséhez? Ez a mennyiség körülbelül 100 kalóriát tartalmaz. Természetesen egy pohár gyümölcslét megihatsz, hiszen a túlzott fogyasztás az, ami kerülendő. A gyümölcslét viszont nem lehet szénsavas üdítőkkel kiváltani, az egyetlen jó alternatíva a víz.

Nő a cukorbetegség kockázata

A tudós Kimber Stanhope a kettes típusú diabétesz egyik fő okaként nevezi meg a gyümölcslevek fogyasztását, ami ráadásul szív- és érrendszeri betegséghez is vezethet. Mindez azért van, mert a máj nem képes megbirkózni a hirtelen bevitt cukorral, ami egy gyümölcs elfogyasztásakor sokkal lassabban, illetve a rágás miatt jobban emésztve jut el ehhez a szervhez.

A rákkeltő cukor

A béldaganatokat vizsgáló kutatás szerint feltételezhetően a magas cukortartalom az, ami a gyümölcslevek rákkeltő hatását okozza. Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kutatás megállapította, hogy annak, aki elhízott, illetve diabéteszben szenved, nagyobb az esélye a rákra, mint annak, aki egészséges. Azonban a cukor nem csak így okozhat rosszindulatú elváltozást. Több daganattípus kialakulását és terjedését segíti elő a magas vércukor- és inzulin szint. Ez pedig már akkor kialakul, ha valaki a nyugati életstílus szerint él. A kutatók így nevezik az elmúlt 20 évben, Amerikában kialakult egészségtelen modellt, ami azóta az egész világon elterjedt.

Ezt is szeretjük