A kullancs okozta halálos betegségek 9 tünete
A jó idő beköszöntével számos olyan fertőzéssel számolnod kell, mely a hidegebb napokban nem leselkedett rád. Légy felkészült!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is kellemesebb időtöltés tavasszal, mint kimozdulni a városból egy hosszabb-rövidebb természetjárás erejéig. A városi szmogban edződött tüdőnek és a stresszes léleknek egyaránt jót tesz egy kis friss levegő, ráadásul fáradt tagjaidat is megmozgathatod végre.

A hétvégi kirándulás azonban hatalmas veszélyt rejthet magában – egy apró élősködő formájában. 5-6 °C felett ugyanis már ébredeznek a kullancsok. Az ennél magasabb hőmérséklet pedig kimondottan kedvez a vérszívók szaporodásának. Magyarországon körülbelül 18 fajta kullancs él, melyek közül a legelterjedtebb a közönséges kullancs – Ixodes ricinus. A kullancsok által terjesztetett betegségek – a Lyme-kór, a vírusos agyvelőgyulladás – pedig esetenként súlyos következményekkel járhatnak.

Kullancs-encephalitis

A betegséget egy vírus terjeszti, mely kizárólag állatról emberre terjed – a kullancson kívül fertőzhetnek még egyes rágcsálók, rovarevők, esetleg vadon élő ragadozók. Bár a betegek többségénél teljes a gyógyulás, előfordul, hogy súlyos következményekkel jár a fertőzés, ezért érdemes odafigyelni a jelekre.

A fertőzés tünetei

  • Tarkómerevség.
  • Magas láz.
  • Hányinger, hányás.
  • Bizonytalan egyensúlyérzék.
  • Végtagfájdalom.

Mi a teendő?

Ha nem fordulsz időben orvoshoz, az agyvelőgyulladás súlyos esetekben idegi károsodással, a felső végtagok bénulásával is járhat. Legsúlyosabb esetben pedig előfordulhat, hogy a vírus a légzőközpontot megtámadva fulladásos halálhoz vezet. A betegség védőoltással történő megelőzése rendkívül fontos, mivel oki terápiája nem létezik, csupán tüneti kezelése.

Lyme-kór

A betegség onnan kapta a nevét, hogy először 1975-ben, az Amerikai Egyesült Államokban, Lyme városában ütötte fel a fejét. A kórt azok a kullancsok terjesztik, amelyek véréből kimutatható a borrelia burgdorferi nevű baktérium. A betegség azért veszélyes, mert a fertőzés korai szakaszában jellemzően nem jár tünetekkel, csak néhány hét múlva tapasztalhatóak az első – influenzaszerű – jelek.

A fertőzés tünetei

  • Fáradtság, fejfájás.
  • Láz, hidegrázás.
  • Izom- és ízületi fájdalmak.
  • Vörös foltok a test több területén.

Mi a teendő?

Rendkívül fontos, hogy a Lyme-kórt kellő időben észrevegyék, ugyanis kezelés hiányában néhány éven belül idegrendszeri károsodáshoz, ízületi bántalmakhoz vezethet. Ha azonban korán sor kerül az antibiotikumos kezelésre, a betegség gyógyítható.

Mit tehetsz a kullancsok ellen?

A védőoltás jelentősége

Mindenképpen érdemes beoltatnod magad a kullancscsípés ellen, ha sokat tartózkodsz a szabadban, vagy az ország olyan területén élsz, ahol jellemzően magas a fertőzött kullancsok száma – így például Zalában, a Kisalföldön, a Balaton környékén vagy a budai hegyekben. A védőoltást három részletben adja be az orvos, melynek ára darabonként körülbelül 1500 forint. Az első oltást követően egy hónappal esedékes a második, mely már körülbelül 95%-os biztonságot nyújt a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladással szemben. A harmadik részletet pedig körülbelül 9-12 hónappal a második után kell beadni. Ezután már csak emlékeztető oltásokra van szükség, általában háromévente.

Kullancs elleni illatok

Rengeteg kullancs elleni spray-t, illetve krémet választhatsz a gyógyszertárakban, melyek a testedre, a ruhádra fújva vagy kenve megakadályozzák a kullancsok támadását. Bár 100%-os védelmet sajnos nem nyújtanak, jelentősen csökkentik a kullancsok esélyeit.

A ruházat szerepe

A kullancsok jobban kedvelik a melegítőbe vagy más puha anyagból készült ruhába öltözött áldozatot. Épp ezért, ha nem érzed kényelmetlennek, kiránduláshoz inkább hosszú farmernadrágot viselj. Hajadat pedig fogd össze, és rejtsd egy könnyű tavaszi sapka alá – így kisebb támadási felületet hagysz az élősködőknek.

Alapos átvizsgálás és eltávolítás

Kirándulás után mindig vizsgáld meg magad alaposan – tetőtől talpig. Különösen érdemes koncentrálni a lágyrészekre, a testhajlatokra. Az apró vérszívók ugyanis főleg a test azon részeit kedvelik, ahol vékony a bőr, és kicsit melegebb a klíma. Ha kullancsot találsz magadon, a csípés napján egy csipesz segítségével egyszerűen eltávolíthatod. Ezt követően azonnal pusztítsd el az állatot – nyomd össze a két körmöd között – majd húzd le a WC-n, és alaposan moss kezet. Ne ijedj meg, ha esetleg az állat feje bennszakad, az néhány napon belül kilökődik a szervezetből. A közhiedelemmel ellentétben a méreganyagokat nem a fej, hanem az állat potroha tartalmazza.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Csípés utáni teendők

Ha eltávolítottad a kullancsot, mindenképpen fertőtlenítsd a csípés helyét jóddal, alkohollal, arcszesszel. Körülbelül öt-hat héten át figyeld a csípés helyét, és ne ijedj meg, ha kezdetben enyhe bőrpír vagy viszketés jelentkezik. Ha azonban néhány héten belül vörös foltokat tapasztalsz a testeden, influenzaszerű tüneteid jelentkeznek, vagy a fent említett jelek valamelyikét fedezed fel magadon, sürgősen fordulj orvoshoz.

Ezt is szeretjük