Hogyan távolítsd el a bőrödből a kullancsot?

Számtalan téves információ kering a köztudatban arról, hogyan kell a kullancsot szakszerűen eltávolítani. Segítünk, hogy jól csináld!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancstól való félelem nem alaptalanul terjedt el, ugyanis a kis rovarok két betegséget is terjesztenek: a tavaszi meningoencephalitist – ami agyhártya- vagy agyvelőgyulladást, FSME-t okoz – és a baktériumok által okozott borreliosist, mely a Lyme-kór kórokozója.

Mindkét betegség neurológiai komplikációkhoz, súlyos esetben agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

Hogyan távolítsd el a kullancsokat?

Rengeteg ajánlott módszer létezik a kullancs kivételére, azonban többségük helytelen. Sokszor azt javasolják, hogy a kullancsot olajjal vagy vajjal kend be, hogy megfulladjon, majd az óra járásával megegyező irányba forgatva távolítsd el.

Ez kétségtelenül árt a kullancsnak, de az emberre nézve sem veszélytelen. A kullancs nyálában és gyomornedvében kórokozók lehetnek, és eltávolításkor ezek a véredbe kerülnek, mert a rovar visszaöklendezi a fertőzött vért.

Legjobb, ha a kullancsot minden előkészület nélkül távolítod el: a rovart a bőr fölött egy vékony fogóval vagy csipesszel fogd meg, és egyenesen rántsd ki.

Súlyos fertőzést okoz a beszakadt kullancs?

Sokan úgy gondolják, hogy a bőrben maradt kullancsdarabtól súlyos fertőzést kaphatnak. Ez a félelem azonban alaptalan, ugyanis a kullancs csak addig képes átadni a veszélyes kórokozókat, amíg vért szív. Ha leszakad a teste, már nem tud kórokozókat kiköpni.

Honnan támadnak a kullancsok?

A hiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fáról esnek le. Ugyanis a kis vérszívók legfeljebb 1,20 méter magasságig képesek felmászni. Vagyis a széles turistautakon sétálni nem veszélyes, sokkal inkább a bokrok között és a magas fűben találkozhatsz komoly kullancs invázióval. Az ilyen területeken rátelepednek az emberre, majd befúródnak a bőrbe. Ha ennek ellenére a nyakadon vagy válladon kullancsot találsz, akkor az észrevétlenül mászott fel a testeden.

Tudtad?
A kullancsok a házikedvencekre különös veszélyt jelentenek, Ismerd meg, hogyan tarthatod távol tőlük a kis vérszívókat!
Hogyan védd meg kedvenceidet a kullancsoktól? »

Ha megtörtént a baj: a Lyme-kór tünetei

Ha a bőrbe fúródott kullancsot nem veszed időben észre, akkor néhány nap elteltével a csípés helyén szaporodni, 3-32 nap elteltével pedig vándorolni kezdenek a szervezetben. A szaporodás időszakában semmilyen tünet nem jelentkezik, amely felhívná a figyelmet a baktériumok jelenlétére, éppen ezért a fertőzöttség megállapítása a betegség korai szakaszában igen nehéz. A Lyme-kór tünetei ugyanis három szakaszban jelentkeznek, az első a kórokozók vándorlásától számítható.

Első szakasz

A korai szakasz a következő tünetek utalhatnak a fertőzöttségre:

  • fáradtságérzet,
  • hidegrázás,
  • láz,
  • fejfájás,
  • tarkómerevség,
  • izom- és ízületi fájdalmak,
  • vándorfoltok.

Ez utóbbi elsőként a csípés helyén látható, később azonban a test más részein is megjelenhet. A vörös szélű folt akár 50 cm átmérőjűre is kiterjedhet, majd közepe lassan kifehéredik, de sem viszketéssel, sem különösebb fájdalommal nem jár. Sőt, bizonyos idő elteltével - az említett tünetek többségével egyetemben - nyomtalanul el is tűnik, azonban a fáradtság érzése akár hetekig fennállhat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Második szakasz

A betegség második szakaszára már súlyosabb tünetek jellemzőek, melyek közül a leggyakoribbak a fejfájás, a tarkómerevség, idegi fájdalom, ritkábban pedig szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom és az egyik arcfél ideiglenes bénulása.

Harmadik szakasz

Ha a betegséget a felismerés hiányában nem kezelik, az akár maradandó következményekkel is járhat. A Lyme-kór harmadik szakaszában ugyanis - amely egyébként akár évekkel később jelentkezik csak - az idegrendszeri zavarok mellett súlyos ízületi gyulladások alakulnak ki, amelyek elsősorban a térd ízületeit érintik. A gyulladás kevésbé fájdalmas, mint amennyire látványos és súlyos: a térdek megdagadnak, meleg tapintásúak, a térd mögött pedig ciszták alakulhatnak ki, amelyek megrepedése már jelentős fájdalmakat okoz.
A harmadik szakaszt is elérő, Lyme-kórban szenvedő betegek 10%-ánál az ízületi problémák maradandóak.

Ezt is szeretjük