5 betegség, aminek heteken át tartó, makacs köhögés a tünete: a COPD-től a szívelégtelenségig

Súlyos betegség és gyógyszermellékhatás is állhat a szűnni nem akaró köhögés hátterében.

kohog-fullad-asztma-beteg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köhögés, pláne, ha hosszan tartó, rendkívül kellemetlen tud lenni, ráadásul nemcsak a beteg, hanem a környezete számára is. 

De a krónikus köhögés több egyszerű bosszúságnál: alvászavarokhoz, ezen keresztül pedig kimerültséghez, romló napközbeni teljesítményhez, valamint a kialvatlansággal együtt járó betegségekhez vezethet. Súlyos esetben hányásig, szédülésig, sőt bordatörésig fokozódhat. Azért sem érdemes legyinteni rá, mert a hátterében komoly betegségek is meghúzódhatnak. 

Krónikus köhögés okai

Krónikusnak általában azt a köhögést szokták nevezni, ami felnőttek esetében több mint nyolc, gyermekek esetében pedig több mint négy hétig tart. Könnyen belátható, hogy egy ennyi ideig jelen lévő kellemetlenség milyen erőteljesen befolyásolhatja az egyén mindennapjait, beleértve az éjszakákat is, hiszen a tünet vízszintes testhelyzetben gyakran fokozódik.

Bár olykor nagyobb kihívást jelent az okok felderítése, a leggyakoribb kiváltó tényezők közé a dohányzást leszámítva a következők tartoznak:

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD): a COPD a tüdőben lévő légutak szűkülésével, visszafordíthatatlan károsodással járó kórkép, ami világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok között szerepel. A diagnózis felállítására sajnos sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül sor. A krónikus köhögés az egyik legfontosabb, viszonylag korai tünet, emellett a légszomj és a fáradékonyság is figyelmeztető jel lehet. A cigarettázók körében ezek kevésbé kirívó szimptómák, de semmiképp sem szabad őket félvállról venni! Korán felismerve lassítható a betegség progressziója, és javítható az életminőség. 

Asztma: az asztma miatt előforduló köhögésre jellemző, hogy befolyásolhatják az évszakok. A hőmérséklet és a páratartalom, a hideg levegő, egyes vegyi és illatanyagok, valamint a felső légúti fertőzések sokat ronthatnak a tüneteken. 

Hátsó garatfali váladékcsorgás: az orr és az orrmelléküregek, valamint a torok belső felszínét borító nyálkahártya fontos szerepet tölt be a kórokozók elleni védekezésben. Váladékot termel, hogy ne száradjon ki. Bizonyos hatásokra, például allergia, légúti fertőzések, száraz levegő és orrpolip esetén a váladék mennyisége nőhet, ekkor gyakori torokköszörülés, torokfájás, rossz lehelet, és főként este, fekvő testhelyzetben jelentkező köhögés nehezítheti az érintettek életét. 

Reflux: a nyelőcsőreflux, vagyis a gastro-oesophagealis reflux (GERD) meglehetősen gyakori probléma, amely során a gyomor által termelt sav visszacsorog a nyelőcsőbe, és irritálja is azt. A folyamatos irritáció pedig egyebek mellett köhögést idéz elő. A tünetek éjszaka, különösen háton vagy hason fekvés esetén rosszabbodnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szívelégtelenség: a szívelégtelenség a szív működésének zavara, amely során a szerv nem képes a szervezet számára elegendő mennyiségű vért pumpálni. Számos kardiológiai betegség talaján kialakulhat, szívinfarktus után gyakori. A köhögés mellett a tünetek közé tartozik a már kis fizikai terhelésre jelentkező fáradtság, az ödéma (főleg a boka és a láb duzzanata) és a légszomj is. 

A köhögés ritkább okai

Ritkább ugyan, de a szűnni nem akaró köhögés a tüdő daganatos elváltozásának jele is lehet. Ezenkívül a különböző fertőzéseknek, gyulladásos kórképeknek is gyakori velejárója. Azok, akik magas vérnyomásra, illetve szívelégtelenségre az úgynevezett ACE-gátlókhoz tartozó gyógyszereket szednek, és köhögést tapasztalnak, gyanakodhatnak arra is, hogy a készítmény egyik ismert mellékhatásával állnak szemben. Ugyanis ezek az orvosságok egyes betegeknél száraz köhögést okozhatnak, olykor még a terápia átalakítására is szükség lehet, de ez csak és kizárólag orvosi javaslatra történhet.

A nem múló köhögést tehát érdemes kivizsgáltatni, mert adott esetben kezelésre szoruló betegség állhat a hátterében, és az ok kezelésével gyakran a kellemetlenség is megszüntethető. 

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására

Egy csésze forró tea sokféleképpen segíthet: csillapíthatja a torokfájdalmat, fellazíthatja a váladékot, valamint egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bírhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük